Nooit meer diëten, maar gewoon (h)eerlijk eten

0

Staat de komende tijd bij jou in het teken van diëten om vol zelfvertrouwen in je badkleding te kunnen? “Niet doen!”, zegt Rineke Dijkinga, orthomoleculair en natuurgeneeskundige. “Vooral strenge diëten geven op de lange duur klachten en juist een gewichtstoename.”

“Richting zomer is afvallen voor veel mensen een must. En hoewel ik inzie dat overgewicht – in elk geval buikvet – heel wat klachten/ziektes, ontstekingen en hormonale disbalans met zich meebrengt, ben ik geen voorstander van een streng dieet. Hiervan zie ik in de dagelijkse praktijk te vaak de gevolgen. Gevolgen die voorkomen hadden kunnen worden, als je de kilo’s was kwijtgeraakt door een gezonde leefstijl.”

Oeroude hormoonsysteem

“Bij de meeste strenge diëten gaat het om de calorieën en mag je best bewerkt/industrieel voedsel eten. Dat is de kat op het spek binden! Want dit voedsel zit vol (trans)vet en suiker én het bevat heel wat stoffen die ons honger- en verzadigingssysteem ontregelen, zoals de smaakversterker E621. Van nature beschik je over feilloos werkende hormonen die dit reguleren. Heb je te weinig vetmassa/energie, dan zet ghreline ons aan tot eten. Leptine zorgt zo’n 15 minuten na het begin van de maaltijd voor een verzadigingsgevoel.

Ons oeroude hormoonsysteem reageert op voeding met bouw- en brandstoffen, niet op lege vulling. Die lege vulling draagt juist bij aan altijd trek hebben en uiteindelijk overgewicht, want de hormonen raken uit balans en dat kan ervoor zorgen dat je altijd trek hebt en nooit verzadigd raakt. Bij mensen met obesitas is er bijna altijd een disbalans. Lightproducten zijn ook geen optie. Door het eten van calorieloze zoetstoffen bereid je je lichaam voor op voedsel dat niet komt en ga je juist mee eten. Het laatste onderzoek naar zoetstoffen is dat ze je darmflora enorm ontregelen en dat heeft mede overgewicht tot oorzaak. Met eerlijke, onbewerkte voeding bereid je in een mum van tijd de lekkerste maaltijden. Zo word je weer baas in eigen buik en baas over je honger- en verzadigingsgevoel!”

Stress

“Belangrijk is om bij jezelf na te gaan waardoor het overgewicht is ontstaan en daarmee aan de slag te gaan. Stel, het is stress, dan kan een streng dieet nog meer stress veroorzaken en zo zorgen voor nog meer overgewicht: stress verhoogt onder andere je cortisol- en insulinepeil, twee hormonen die de vetopslag in de hand werken, ongeacht de hoeveelheid calorieën die je eet. Het stresshormoon cortisol zorgt voor de afbraak van spierweefsel, waardoor je verbranding vertraagd wordt. Bovendien zorgt het voor een slechte vertering: je lichaam gebruikt alle energie naar het stresssysteem en niet naar je spijsvertering.”

Bloedsuikerspiegel

“Een deel van onze vitaminen en mineralen zijn betrokken bij de regulatie van onze bloedsuikerspiegel. En die is weer van belang voor ons gewicht. Ondanks het grote aanbod van voedsel, zijn er wel degelijk mensen met tekorten, ook als je eet volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum. Daarbij gaat het volgens dit centrum met name om foliumzuur, vitamine D, vitamine B, ijzer, selenium en zink. Maar ook vitamine C, biotine, vitamine A en omega-3 vetzuren verdienen grote aandacht. Bij een tekort aan deze stoffen kan overgewicht ontstaan.”

De ene poep is de andere niet

“Recent onderzoek laat zien dat de darm van slanke mensen een andere bacteriesamenstelling heeft dan die van mensen met overgewicht. De disbalans tussen de ene groep bacteriën (bacteriodes) en de andere groep (firmicutes) bepaalt heoveel energie we uit voeding opnemen, waarbij er bij mensen met overgewicht teveel energie uit voeding wordt opgenomen. Het eten van vezels is één van de belangrijkste manieren om je darmflora weer op peil te krijgen. Een erg leuk boek hierover is het Microbendieet van Raphael Kellman.”

Gezonde darmen-voeding

Gefermenteerd voedsel, zoals miso, tamari, zuurkool, gefermenteerde groentesappen, kefir, biologische zure zuivel en tempeh. En drink voldoende water! Een tekort aan vocht geeft vaak een hongergevoel.

“Door de weg van de geleidelijkheid te bewandelen, bespaar je jezelf, je lichaam en waarschijnlijk ook je omgeving veel stress. Ga dagelijks voor eerlijke, volwaardige, onbewerkte voeding. Voeding die je lichaam en geest voedt.”

Niet altijd gaat ieder pondje door het mondje

Overgewicht is een complex probleem met veel oorzaken. Niet ieder pondje gaat door het mondje, ook al beweren officiële instanties van wel. Er zijn meer factoren waardoor overgewicht kan ontstaan:

  • Hormonale verstoringen (stress, schildklier, bijnier, disbalans tussen progesteron en oestrogeen, etc.) zijn veruit de grootste veroorzakers van overgewicht. Een crash- of streng dieet is juist een geval van extra stress- of hormoon verstorende factoren.
  • Medicijnen die de ruststofwisseling verlagen, zoals bètablokkers of cholesterolremmers, of zoals sommige antidepressiva die de zin in koolhydraten flink verhogen.
  • Te weinig slaap.
  • Verstoringen in de bloedsuikerregulatie (bij metabool syndroom, diabetes, hypoglykemie, insulineresistentie etc.).
  • Tekorten aan voedingsstoffen (eiwitten, gezonde vetten, vitamines, mineralen, sporenelementen etc.).
  • Een verstoring van de microben in de darm.
  • De verkeerde voeding voor de persoon (weinig calorieën, veel koolhydraten).
  • Voedselintoleranties. Alles wat je niet kunt verteren, verbrand je ook niet efficiënt. Dit kan overgewicht tot gevolg hebben.
  • Gifstoffen (vanuit voeding of milieu en vanuit spijsvertering): de hormoon verstorende xeno-oestrogenen in veel toxines.
  • Overeten door psychische/emotionele klachten.

Bron: Lekker Weten – Magazine voor een biologische leefstijl, lente 2015

 

Comments are closed.