Ondersteuning complementaire zorg voor kinderen met kanker

0

Hulp bij het kiezen van de juiste aanvullende zorg

Ouders van kinderen met kanker blijken regelmatig (in 40% van de gevallen) aanvullende zorg in te zetten tijdens of na de behandeling om het welzijn van hun kind te verbeteren. De website http://www.complementairezorg-vokk.nl/ presenteert complementaire behandelingen tegen pijn die veilig ingezet kunnen worden bij kinderen met kanker en waarvan de effectiviteit wetenschappelijk is bewezen (‘evidence based’).

Deze website is tot stand gekomen dankzij uitgebreid literatuuronderzoek in diverse databases, en analyse van de wetenschappelijke resultaten. Ook zijn verschillende Nederlandse en buitenlandse experts geïnterviewd die ervaring hebben op het gebied van kinderoncologie en complementaire zorg. Alleen complementaire zorg die veilig en betrouwbaar in te zetten is, staat vermeld op de website. Daarnaast biedt de site ook praktische tips, bijvoorbeeld voor een ouder-arts gesprek over de inzet van complementaire zorg bij een kind met kanker.

Transparante en toegankelijke informatie nodig

Ouders van kinderen met kanker blijken regelmatig (in 40% van de gevallen) aanvullende zorg in te zetten tijdens of na de behandeling om het welzijn van hun kind te verbeteren. Het gaat dan vaak om homeopathische middelen en voedingssupplementen. Ondanks het feit dat ruim 70% van de gebruikers tevreden is over deze inzet, blijkt dat er weinig kennis is over de complementaire zorg die gekozen wordt. Daarnaast zijn reguliere behandelaars vaak niet op de hoogte van deze aanvullende middelen, terwijl dergelijke zorg wel in toenemende mate ingezet en vergoed wordt. Daarom is de Keuzehulp Complementaire Zorg voor Kinderen met Kanker ontwikkeld (2015-2016), die sinds 2017 als website beschikbaar is. Het is namelijk in het belang van zorgverzekeraars, behandelaars en patiënten dat er transparante en behapbare informatie beschikbaar is.

Uitvoering, financiering en vervolg

Het project is uitgevoerd door het Louis Bolk Instituut, de VOKK en het Van Praag Instituut in samenwerking met de taakgroep Supportive Care van de SKION, NIKIM en PPCG. Het project is gefinancierd door Fonds Nuts Ohra. De website is eigendom van VOKK. Het doel is om de Keuzehulp op termijn uit te breiden met evidence-based complementaire zorg voor enkele andere kankerbehandeling-gerelateerde klachten.

Download de samenvatting van het rapport.

Comments are closed.