Oorontsteking: hij of zij die geneest heeft gelijk

0

De schrik van iedere ouder: oorontsteking! Een kind dat het uitgilt van de pijn – het liefst midden in de nacht –  en niets dat helpt.

95% van alle baby’s en kinderen heeft wel eens last van zo’n oorontsteking. In veel gevallen verdwijnen de ergste klachten na 2 à 3 dagen en geneest het vanzelf. Gebeurt dat niet en blijft de ontsteking onbehandeld? Dan kan er een chronische oorontsteking ontstaan. In mijn praktijk zie ik het regelmatig. En ik herinner het me ook van mijn eigen zoon Beau. Toen hij nog een Beautje was.

Nare kinderkwaal

Om de zoveel tijd was het weer raak met Beau. Hij gilde en kon niet stil zitten van de pijn. Hij was koortsig en zó zielig. Na verschillende antibioticakuren en een spoeddoorverwijzing naar de KNO-arts was ik het zat. Ik studeerde nog maar pas Chinese Geneeskunde en ik ging in mijn studieboeken op zoek naar de oorzaak én de oplossing voor deze nare kinderkwaal.

Externe oorzaken

Oorontstekingen kunnen ontstaan door interne en externe oorzaken. Externe oorzaken komen dus van buitenaf. Wind door natte haren na een zwemles kan bijvoorbeeld voor verkoudheid zorgen. Via de buis van Eustachius kan die verkoudheid het middenoor bereiken en daar een ontsteking veroorzaken.

Interne oorzaken

Interne factoren die een oorontsteking kunnen veroorzaken, zijn in termen van de acupunctuur een tekort aan energie en interne damp. Met een tekort aan energie bedoel ik een verminderde weerstand. Ziekteverschijnselen bij deze kinderen zijn chronische verkoudheid, koorts en vertroebeling van het oorvocht. Met de term interne damp doel ik op een slechte spijsvertering. Kinderen met een voedselallergie kunnen hier bijvoorbeeld last van hebben. Door de slechte spijsvertering kan er slijm ontstaan. Dit vertroebeld de slijmvliezen waardoor een  middenoorontsteking kan ontstaan. Zuivel en suiker versterken de slijmvorming.

Minder zuivel en suiker

Daarom raad ik bij een oorontsteking aan om de zuivelinname behoorlijk te verminderen. Mijn eigen Beau wist het als klein jongetje zelf maar al te goed. Als hij ergens op visite was zei hij altijd: ‘Nee, bedankt. Ik hoef geen Yoki Drink. Want daar krijg ik oorpijn van.’

Hij sliep weer door

Ik deed mijn studieboeken dicht en wist genoeg. Ik ging naar de acupuncturist waar ik destijds stage liep. En ik vroeg hem de acupunctuurpunten die ik had gevonden bij Beau te behandelen. Die nacht sliep hij voor het eerst sinds tijden weer door. En de nachten erna ook. Wat was ik blij dat mijn kind geen pijn meer had. De spoedafspraak bij de KNO-arts die nog stond voelde een beetje overbodig en vreemd. Alsof je in de wachtkamer van de tandarts zit en beseft dat je kiespijn eigenlijk over is.

Tevreden KNO-arts

Gelukkig reageerde de KNO-arts heel positief. Hij zei: ‘Deze jongen gaan we dus niet opereren. Wat heb je met hem gedaan? Toen ik hem vertelde over de acupunctuursessie antwoorde hij: ‘Top! Ik weet er helaas niet genoeg van. Maar ik zeg altijd: hij of zij die geneest heeft gelijk!’

Succesvolle behandelingen

Inmiddels ben ik al geruime tijd zelf acupuncturiste. En heb ik in mijn praktijk flink wat kinderen én volwassenen met oorontstekingen succesvol geholpen. Beau is inmiddels een stoere vent van 12 en heeft nooit meer last van een oorontsteking gehad. Op de foto toont hij het acupunctuurpunt SanJiao 3. Eén van de punten die ik behandel bij oorklachten.

‘Nee, bedankt. Ik hoef geen Yoki Drink. Want daar krijg ik oorpijn van.’

Talitha van Stek, acupuncturiste

http://www.puuracupunctuur.nl/

 

Comments are closed.