Op zoek naar de supergezonde porcini in Toscane

0

Ze zitten boordevol mineralen, vitaminen en vezels: porcini, oftewel eekhoorntjesbrood. In Nederland behoorlijk aan de prijs, in Italië pluk je ze vers uit het bos, of haal je de gedroogde versie goedkoop bij elke supermarkt. Mooi excuus voor een tripje naar Toscane! Je leest hier ook hoe je een simpele, maar klassieke pastasaus met deze paddenstoelen bereidt.

Duurzaam volkje

Toscane is het walhalla van wel meer dan alleen de porcini. De regio staat bekend om haar wijnen, Etruskische stadjes, kunst en cultuur en het mooie landschap. Je ziet hier ook hoe mensen op bepaalde vlakken wat verder zijn op het gebied van duurzaamheid. Restjes van het veelal seizoensgebonden én lokale eten weggooien doen ze niet, die worden gebruikt in andere gerechten. Afval wordt door bewoners zelf naar de vele verzamelpunten gebracht – dat scheelt uitstoot door vrachtwagens – en varkensflats of andere vormen van ‘intensieve’ veehouderij vind je er nauwelijks tot niet. Pas half oktober mag de centrale verwarming aan. Bovendien is hun landelijke duurzaamheidsplan al goedgekeurd door Brussel. Zo gek doen ze het niet, die Italianen!

Autoverzekering

Je kunt hier zelf in de herfst, als het weer wat zachter is, op zoek naar allerlei lekkernijen in het bos. Hele gezinnen rijden met hun auto een heuvel op, lopen daar het bos in en komen na enkele uren terug met manden vol kastanjes, soms zelfs truffels, en porcini. Dit zogenaamde foerageren heeft wel iets romantisch! Let wel, de wegen naar die bossen zijn meestal van het B-garnituur en dus vol keien, gaten en kuilen. Niet elke auto is hier geschikt voor, de gezinnen rijden daarom bij voorkeur met een Fiat Panda 4×4, jeep of SUV omhoog. Je zult de eerste niet zijn die midden in het Toscaanse landschap over zijn autoverzekering staat heen en weer te bellen.

Hoe maak ik er saus van?

Maar als je geen hobbelende en moeilijke ritten wilt maken, scoor je de porcini gewoon in zakjes van twintig of vijftig gram bij de Penny Market, Coop of Dpiù. Je bereidt er een heerlijke, traditionele pastasaus mee door ze in gekookt water te weken en in stukjes te snijden. Tijdens het weken van de porcini fruit je een uitje en wat tenen knoflook, een lik tomatenconcentraat erbij, roeren, een handje gesnipperde peterselie toevoegen, een scheut witte wijn eroverheen (gebruik goedkope, niet je biologische wijn: die is om op te drinken), even wachten… porcini! Die gaan er nu bij. Laat de saus even pruttelen en hij kan bij de pasta. Wat voilà is in het Italiaans? Ecco qua! Wil je eerst proeven hoe hij echt moet smaken, neem dan plaats in een restaurant en bestel de lokale specialiteit Pici ai funghi porcini. Supergezond en de smaak is gegarandeerd om over naar huis te schrijven. Of appen.

Dit is een partnerbijdrage van Pricewise

Comments are closed.