Help ik heb een opgeblazen buik!

0

Met de feestdagen in het vooruitzicht is het goed om eens stil te staan bij een belangrijk symptoom: namelijk een opgeblazen buik. Hoe komt dat? En belangrijker hoe kom je er af?

Gezonde spijsvertering

Een opgeblazen buik is een teken dat de spijsvertering niet optimaal werkt. Dat kan komen door te veel eten, of verkeerde dingen eten die moeilijk te verteren zijn. Bijproducten van de spijsvertering blijven dan te veel achter. Bij een spijsvertering die in balans is, zijn er geen of nagenoeg geen van deze symptomen:

  • Constipatie of diarree
  • Opgeblazen buik
  • Misselijkheid
  • Borrelen
  • Winderigheid
  • Kramp of buikpijn

Spijsvertering en het Aarde element

Aarde houdt in groei en transformatie. Plantjes groeien in de natuur in vruchtbare aarde. Aarde staat hierin symbool voor het mogelijk maken van groei. Het is de Aarde die de planten voorziet van een gunstige omgeving voor groei met precies de juiste hoeveelheden water en voedingstoffen.

In ons lichaam is deze functie van Aarde terug te vinden in de spijsvertering. De organen die hier bij horen zijn de maag en de milt. Maar ook horen daar de pancreas en de darmen bij.

De 2 centrale organen zijn dus de maag en de milt. De maag is verantwoordelijk voor het “rotten en rijpen” van voedsel. Wanneer we te veel eten raakt de spijsvertering verstopt en vertraagt. Daardoor ontstaat er extra gasvorming en krijgen we een opgeblazen gevoel en winderigheid.

De milt is verantwoordelijk voor “transport en transformatie”. Dat betekent dat eten wordt omgezet, in voor het lichaam, bruikbare bouwstoffen (1). En dat die bouwstoffen (en afvalstoffen die daar bij ontstaan) op transport gaan naar de plek waar ze nodig zijn (2). Vloeistoffen die hierdoor achter blijven geven een opgeblazen gevoel kunnen zorgen voor een rommelende buik.

Zorg goed voor de aarde

Onze spijsvertering, onze Aarde, moeten we dus goed verzorgen als we een opgeblazen buik willen voorkomen of verhelpen. Regelmatig eten en niet te grote porties helpen hierbij. Ook is er voor het omzetten van eten naar bouwstoffen energie nodig. Om dat proces te ondersteunen zijn warme, neutrale voedingsmiddelen aan te raden. Ook dingen die niet “zwaar op de maag” liggen zoals zuivel, vet- en gefrituurd is voor dezelfde reden af te raden.

Is dat even niet mogelijk omdat er gezellig getafeld wordt? Denk er dan aan om:

  • Te wandelen na het eten. Zo komt de spijsvertering makkelijker op gang.
  • Warm water te drinken. Uitdroging helpt de stoelgang en spijsvertering niet.
  • Neem een kopje gember thee. Gember houdt de spijsvertering in beweging en is goed tegen misselijkheid.

Houden je klachten langer aan dan een week? Denk er dan eens aan om hulp in te schakelen van een acupuncturist of kruidentherapeut!

Opgeblazen buik bij hormonale veranderingen

Ook bij hormonale veranderingen kan de vochtbalans in het lichaam verstoord raken. Vrouwen kunnen rond de menstruatie of eisprong last krijgen van een opgeblazen buik of pijnlijke borsten. Ook daarbij helpt het om goed in beweging te blijven, te wandelen of licht te rekken en strekken. Maar wellicht is daarvoor wat meer nodig in de vorm van acupunctuur of kruidentherapie.

Alex Djukanovic – acupuncturist en kruidentherapeut met een achtergrond in biochemie (MSc).
www.nurtureyournature.nl

Comments are closed.