Vier hele goede redenen om bijenpopulaties te koesteren en beschermen. In een interview met dr. Joseph Mercola leggen Chris Kresser en Carly Stein, eigenaren van Bee Keepers Natura, uit hoe bijen kunnen bijdragen aan je gezondheid.
Honing
Bijen voeden zich met honing. Hierdoor krijgen bijen de noodzakelijke koolhydraten binnen. Honing is rijk aan enzymen en mineralen. Ruwe honing is bovendien een krachtige antioxidant met natuurlijke antivirale eigenschappen.
Bijenpollen
Het stuifmeel dat een bij naar de korf brengt, vormt bijna de helft van zijn eigen lichaamsgewicht. Deze immense inspanning vraagt veel eiwitten. Bijenpollen bevatten meer eiwitten per gram dan welk ander dierlijk product ook. Bijenpollen zitten verder boordevol mineralen en vitaminen, waaronder vitamine B.
Propolis
Bijen maken propolis (ook wel bijenbalsem genoemd) van boomhars. Zij gebruiken deze lijmachtige substantie om de korf te bekleden. Propolis vormt voor bijen een natuurlijk immuunsysteem dat de insecten beschermt tegen bacteriën van buitenaf. Bijen ontsmetten zich zelfs met propolis voordat ze de korf binnengaan.
Royal Jelly
De eerste dagen nadat bijenlarven uit het ei zijn gekomen, krijgen ze allemaal Royal Jelly. Na drie dagen is dit er nog maar één. Deze larve is voorbestemd om koningin te worden. Koninginnegelei is als het ware het superfood in de bijenkorf.
Traditionele Chinese geneeskundebeoefenaars gebruiken koninginnegelei onder meer om de vruchtbaarheid te verbeteren. Westerse onderzoekers hebben met name de effecten ervan op de hersenen bestudeerd. De uitkomsten laten zien dat Royal Jelly een gunstig effect heeft op het concentratievermogen, geheugen en de gevolgen van dementie.
Vier hele goede redenen dus om bijenpopulaties te koesteren en beschermen.
Bron: Dr. Mercola