Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarschuwt voor hoge dosissen van de stof 3-MCPD (3 – chloor – 1,2 – propaandiol) in onze voeding. Dat kan vooral schadelijke gevolgen hebben voor jonge kinderen. Maandag verscheen het eerste rapport hierover van het RIVM.
De mogelijk kankerverwekkende stof 3-MCPD ontstaat onbedoeld tijdens de productie en verhitting van plantaardige oliën en vetten. Vooral bij palmolie is dit risico aanwezig. Hierover verscheen reeds eerder onderzoek waarin aangetoond werd dat dit bij mensen nierschade tot gevolg kan hebben. Deze stoffen worden opgenomen in het menselijke lichaam via de consumptie van margarine, koffieroom, sauzen, gerookte vleeswaren en bakkersproducten.
Gezondheidslimiet
In het onderzoek dat nu werd uitgevoerd werd voor het eerst gekeken naar de hoeveelheid dat men binnenkrijgt, tegenover de gezondheidslimiet. Hieruit blijkt dat kinderen in de categorie twee tot zes jaar 18% te veel 3-MCPD binnenkrijgen. In de leeftijdscategorie zeven jaar loopt dit zelfs op tot 35%. Daarna daalt de inname. Vanaf zeventien jaar werd bij minder dan 5% van de onderzochte personen, de limiet overschreden.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid waarschuwt wel dat verder onderzoek in Nederland naar dit topic nodig is, gezien de beperkte gegevensset. Bovendien is de aanmaak van 3-MCPD tijdens de productie van plantaardige olie een relatief nieuwe uitvinding. Ook de analytische methode om de stof de meten is nog recent.
Het is niet de eerste keer dat de oproep naar meer onderzoek rond deze stof in onze voeding klinkt. In 2013 kwam de Nederlandse Europarlementariër Kartika Liotard hier al mee in het nieuws. Zij drong er toen bij de Europese Commissie op aan snel verder actie te nemen tegen de stof 3-MCPD. Op dat moment was er net een rapport verschenen van de EFSA (European Food Safety Authority) waaruit bleek dat jonge kinderen en ouderen mogelijks teveel van deze stof binnenkregen.