Oud worden in de praktijk
Is de titel van het boek van verouderingswetenschapper David van Bodegom en hoogleraar ouderengeneeskunde Rudi Westendorp. Kortgeleden kwam ik het boek onder ogen via een sportschool maatje. Een luchtig geschreven boek over het onderzoek naar de levensomstandigheden van de vitale Ghanese Kwaku (88). Deze omstandigheden werden vergeleken met die van de Nederlandse, veel minder gezonde, Hans. Hans, een goed opgeleide witte man met overgewicht, een verhoogde bloeddruk en een verstoorde vet- en suikerstofwisseling. Welke factoren maakten hier het verschil?
Genen, evolutionaire erfenis en omgeving
David van Bodegom, onderzoeker bij kennisinstituut Leyden Academy on Vitality and Aging, ontdekte dat veel chronische klachten vooral voortkomen uit onze leefstijl. Terwijl lang gedacht is dat ze vanzelfsprekend hoorden bij het ouder worden. Er blijkt een mismatch tussen onze ‘oude’ genen, een soort evolutionaire erfenis, en onze moderne omgeving. Verder ontdekte hij dat veel mensen moeilijk weerstand kunnen bieden aan de voortdurende verleidingen om zich heen.
Eten op elke straathoek
Zelf ben ik werkelijk verbaasd als ik op Utrecht Centraal de tijd neem om eens om me heen te kijken wat er gebeurt op een gewone middag rond 17.00 uur. Zoveel mensen laten zich verleiden tot het eten van een warm geurend saucijzenbroodje, blikjes energiedrank, colaflesjes en andere snacks. Met verleidende geuren worden we gelokt en bijna iedereen loopt met iets eetbaars in de hand. Op de lange duur is het te vaak eten van de verkeerde dingen hét recept voor het ontstaan van chronische klachten.
De omgeving het werk laten doen
Door kleine aanpassingen thuis, onderweg, op werk of school is veel winst te halen volgens dr. van Bodegom. Het is de kunst ons leven zó in te richten dat het maken van gezonde keuzes, zelfs onbewust, gemakkelijker wordt.
Enkele van zijn tips deel ik hier graag:
- Voeding: gebruik klein servies en bestek. Onbewust eet je minder.
- Woonkamer: Zet de thermostaat een graadje lager. Je verbrandt meer calorieën.
- Slaapkamer: Haal alle beeldschermen met blauw licht weg voor een betere slaap.
- Vervoer: koop een stappenteller, als vanzelf ga je vaker lopen.
- Werk: maak een lunchwandeling met collega’s. Zo voorkom je een after- lunch dip.
- Supermarkt: ga eerst eten en dan boodschappen doen. Je koopt vanzelf minder.
Nieuwsgierig naar meer avonturen van Kwaku en Hans? Lees dan het hele boek.
Hartelijke groet van Hilda Mossink
NB: als je deze informatie waardevol vindt deel het dan graag met anderen. Heb je vragen over je eigen gezondheid of gewicht, dan neem gerust contact op via info@eet-echt-eten.nl of 06-44286934. Altijd fijn als je reageert.