Februari, de winter is nog volop aan de gang. Een maand waarin we stiekem al dromen van de zomer en vervolgens meedogenloos geconfronteerd worden met koud en guur weer. Een maand waar we onszelf met regelmaat moeten opwarmen en waarin we alle vitamientjes hard nodig hebben. Dé ideale maand om te genieten van een lekker warme en gezonde ovenschotel.
Deze zoete aardappel ovenschotel bevat lekker veel groentjes, met veel vitaminen en antioxidanten. De zoete aardappel – die trouwens eigenlijk geen aardappel maar een knol is – is heel voedzaam en bevat veel vezels, bovendien scoort hij ook lager op de glycemische index.
Het recept is voor vier personen. Vegetariërs kunnen het gehakt gewoon weglaten.
INGREDIËNTEN
- 700 gram biologisch gehakt
- 3 zoete aardappels
- 1,5 courgette
- 1 grote ui
- 300 ml tomatensaus
- Extra viërge olijfolie
- 2 theelepels Provençaalse kruiden
- 2 theelepels kurkuma
- 1/4 theelepel cayennepeper
- 1 blokje groentebouillon
- zout en peper
BEREIDINGSWIJZE
- Schil de zoete aardappelen en snijd ze in schijfjes. Kook ze ongeveer 8 min.. Tot ze bijna gaar zijn. Giet af en zet opzij.
- Fruit de ui op een zacht vuur in de olijfolie, doe het gehakt en het bouillon blokje erbij.
- Doe de tomatensaus en de kruiden erbij. Laat zachtjes inkoken.
- Doe het gehakt mengsel in een ovenschotel. Schik de zoete aardappel stukjes erin. Snijd de courgette en doe ook deze erbij.
- Zet de ovenschotel in een voorverwarmde oven voor ongeveer 20 minuten op 180 graden.
Steffi Vertriest is een twintiger uit Antwerpen met een stevige interesse in gezondheid. Op haar blog Bye Bye Cheesburger deelt ze recepten, work-outs en tips voor een mooi en gezond leven. Voor IkKiesNatuurlijk.nl schrijft ze gezonde recepten.