Immuunsysteem versterker in een tijd van virale infecties

0

In de natuur kennen we verschillende kruiden met anti-virale eigenschappen en hoe bijzonder kan het zijn; dit voorjaar brult het de natuur weer uit.

De paardenbloem is anti-viraal. Dit weten we omdat de paardenbloem gebruikt wordt bij wratjes. Dan is er ook nog de immuunsysteem versterkende brandnetel. Deze barst van de mineralen en spoorelementen.

Paardenbloem: toverkruid

Het is een van de gewoonste bloemen die er bestaat: de Hollandse paardenbloem. Hij bloeit overal en is onverwoestbaar. Niks bijzonders, zou je zeggen. Maar uit gezondheidsoogpunt is hij een echte tovenaar.

Toverkruid. Zo noemden onze voorouders de paardenbloem. Niet zo gek, want deze bloem groeit op sterk vervuilde en arme grond en maakt die weer gezond door de mineraalhuishouding te herstellen. Dat is ook precies wat hij doet in het lichaam: schoonmaken en de balans herstellen. De paardenbloem bevat veel vitamine A en C, kalium, calcium, silicium en borium. Vanwege die laatste eigenschap is hij geschikt voor mensen met osteoporose. Verder bevat hij lechitine, een voorloper van choline, dat ook wel ‘hersenbrandstof’ wordt genoemd, omdat die stof het denkvermogen bevordert. Het lijkt erop dat deze stof ook een rol speelt bij Alzheimer.

Evenwichtskunst

De bitterstof in de paardenbloem stimuleert de galproductie en de nieren. De Franse naam Pis-en-lit (‘plas in ’t bed’) verraadt die laatste werking. Het helpt bij gal- en nierstenen, maar ook bij jicht en reuma. Na 6 tot 8 weken ben je van al je stofwisselingsklachten af. Bij alles wat met verzuring te maken heeft, verricht de paardenbloem zijn evenwichtskunst. Verder wordt de paardenbloem in de homeopathie gebruikt bij maagklachten en heeft hij een positieve invloed op het bindweefsel.

Koken met de paardenbloem

Het bijzondere van de paardenbloem is dat je alle delen van de plant kunt gebruiken. De bloem is mooi als garnering op een salade, snack, of taart en gelei, en ook eetbaar als je de lintbloemetjes eruit haalt. De stengel is giftig, maar als je hem in de lengte doorsnijdt en in zout water legt gaat de bittere smaak eraf en is hij prima eetbaar. Het blad kan fijn gesneden gebruikt worden in salades of je kunt het koken als spinazie. De wortel is een lekker ingrediënt in de salade of kan droog geroosterd worden om koffie mee te zetten. De knoppen zijn bruikbaar in chutney of als kappertjes.

Eigenschappen:
De bloem (zonder een mm van de stengel) is geschikt om de beroemde paardenbloemhoning van te maken.

Voorjaarsreinigingskuur:
Bij bedwateren, hoge bloeddruk, overgewicht, carpaal tunnel syndroom, cellulitis, ontgiften na medicijnen, vermoeidheid door verminderde leverfunctie, voorkomt galstenen, slechte spijsvertering, broze beenderen, splijtende haren en doffe huid. Versterking huid en haar en ouderdoms diabetes. Weerstand verhogend, stimuleert borstvoeding, en kanker therapie. Kortom, alles wat zijn oorzaak vindt in verzuring van het bloed.

Recepten

Paardenbloemkoffie
Ingrediënten: paardenbloemwortels

  • Trek de paardenbloemen uit de grond en borstel de wortels schoon.
  • Snij ze in stukjes van 2 cm.
  • Rooster ze vervolgens in een droge koekenpan tot ze lichtbruin zijn.
  • Maal ze in een vijzel of een koffiemolen tot poeder en giet er heet water overheen.

Deze natuurlijke koffie met de verrassende smaak van chocola werd in de oorlog veel gebruikt als vervanging voor koffie.

Brandnetelchampagne

  • Brandnetel (handvol per liter) overgieten met heet water een halve dag/of nacht laten staan, dan uitpersen en zeven.
  • Voeg daar suiker aan toe,  500 gram oersuiker op 2 liter, sap van 2 citroenen (1 citroen  per liter) en wijngist (zoals op het pakje staat).
  • Laat de sap 3 dagen afgedekt met een doek fermenteren. Door een fijne zeep gieten en afvullen in een gesteriliseerde wijnfles of beugelfles.

Paardenbloemtaart paardenbloemen

  • Bak een brood in de appeltaart vorm, bv van speltmeel.
  • Snij dit brood in 3 lagen, neem de bovenste harde laag onderop en besprenkel deze met appelsap, doe er daarna een dikke laag rode pesto op, gemaakt van bijvoorbeeld paprika.
  • Leg vervolgens de 2e laag erop, weer besprenkelen met appel sap en een groene pesto erop.
  • De 3e laag: het geheel besmeren met kwark biogarde of zure room. Dan voor het af garneren al in punten snijden.
  • Af garneren als een hartige taart. Met in koud water gekrulde steeltjes van de paardenbloem en de randjes met gele paardenbloemen, zonder een mm groen (bitter)!
  • De zijkanten insmeren met roomkaas of kwart en beplakken met fijn geknipte bieslook.

Ingrediënten

  • 500 gram volkorenmeel
  • Water
  • Gist
  • 500 ml kwark
  • (zelfgemaakte) groene pesto
  • (zelfgemaakte) rode pesto
  • Sap ( van appel, sinaasappel of citroen)
  • Bieslook
  • Paardenbloemen

Marry Foelkel – www.marrys.nl – info@marrrys.nl

Comments are closed.