Pas op met bewerkt voedsel

0

Ons eten en drinken is meestal bewerkt om de smaak, kleur of houdbaarheid te versterken. Het bewerkte voedsel kent echter ook nadelen voor de gezondheid. Door het toevoegen van allerlei niet-natuurlijke ingrediënten krijgt ons lichaam extra (giftige) afvalstoffen te verwerken. Daarnaast worden goede stoffen in ons voedsel zodanig bewerkt dat deze stoffen hun kracht en waarde voor onze gezondheid verliezen.

Het is lastig te bepalen wat goede voeding en lang niet iedereen is zich bewust van de risico’s van bewerkt voedsel. Een handige tip als je in de winkel staat: zou jouw overgrootmoeder dit nog als voedsel herkennen? Zo niet, dan kun je wellicht beter voor iets anders kiezen.

Probeer tijdens het boodschappen doen vooral te kiezen voor verse, pure, biologische en 100% natuurlijke producten. Voedsel die direct uit de natuur komt in plaats van uit de fabriek. Kies voor producten met zo min mogelijk ingrediënten; twee tot drie ingrediënten maximaal. Hoe langer de lijst, hoe meer kunstmatig en vol rotzooi.

Enkele voorbeelden:

  • Suikers bevatten essentiële voedingsstoffen en mineralen, maar de meest gebruikte witte suiker is zo erg bewerkt dat er niet meer dan een korreltje overblijft zonder voedingswaarde. Een beter alternatief is de onbewerkte, ongeraffineerde rietsuiker
  • Aan veel producten is zout toegevoegd om de smaak te versterken. Vooral kant-en-klaar producten, sauzen uit zakjes en bouillon zitten vaak vol met zout. Gebruik voor je maaltijden verse ingrediënten en breng het op smaak met kruiden zoals oregano, tijm, koriander, basilicum of peterselie.
  • Fabrikanten proberen ons allerlei tussendoortjes aan te prijzen, maar tussendoortjes zijn echt niet nodig als je overdag weinig beweegt en inspanning levert. Aan een volwaardig ontbijt, luncht en diner heb je dan voldoende.

Voeding is het eerste, het laatste en het beste medicijn.

Comments are closed.