Diëten als Paleo, Atkins en low-GI beweren dat pasta vol zit met ‘slechte koolhydraten’, maar dit hoeft niet te betekenen dat de kilo’s eraan vliegen. Je kunt door het eten van pasta namelijk gewicht verliezen.
Mensen met overgewicht, die een half jaar of korter pasta aten, verloren gemiddeld ruim een halve kilo lichaamsgewicht. Ook zagen de deelnemers hun body mass index (BMI) afnemen. Bovendien nam door het eten van pasta het gewicht niet toe en het maakte ook niet dikker. Dat schrijven onderzoekers in het British Medical Journal.
Om erachter te komen hoeveel impact het eten van pasta heeft analyseerden de onderzoekers 32 studies. Aan de onderzoeken deden in totaal 2.448 mensen mee met overgewicht of obesitas.
Mensen die pasta aten, hadden een vergelijkbaar, maar bescheiden gewichtsverlies. Eén onderzoek toonde zelfs aan dat het verhogen van de inname met pasta bij 11 procent van de kinderen met overgewicht of obesitas hielp om op een normaal gewicht te komen. Uit een ander onderzoek, waar 20.000 Italianen betrokken waren, hielp pasta de BMI te verlagen, waarbij de taille zichtbaar afnam.
Mediterraan dieet
De resultaten waren vooral gunstig wanneer pasta was opgenomen in een Mediterraans dieet. ‘Het mediterrane dieet’ is een voedingsconcept waarbij producten worden gegeten, waarvan de koolhydraten snel worden verteerd en daardoor snel worden opgenomen in het lichaam. Denk aan verse groente en fruit, peulvruchten, noten en zaden, maar ook kip, vis en volkorenproducten. Het mediterrane voedingspatroon wordt gezien als het allerbeste voor mensen met diabetes.
Lage GI
Hoewel pasta een geraffineerd product is met een relatief laag vezelgehalte, heeft het een vergelijkbare Glykemische Index (GI) als haver of gerst. De GI van pasta scoort zelfs lager dan volkorenbrood, zemelen en aardappelen in de schil. Producten met een lage GI worden minder snel opgenomen, geeft minder suikerpieken en minder schommelende bloedsuikers. Zelfs in vergijking met brood heeft witte pasta een lagere GI.
Bovendien heeft witte pasta een hoger gehalte aan micronutriënten dan andere geraffineerde producten. Dit komt omdat het veelal wordt gemaakt van hardere tarwesoorten, zoals durum, waardoor de buitenste laag van het tarwe in de pasta in tact blijft.
Bron: BMJ, 2018; 8: e019438