Pijn behandelen met acupunctuur en Chinese kruiden

0

Chinese geneeswijzen – en acupunctuur in het bijzonder – zijn erg goed in het behandelen van pijn. De methoden die we bij Nurture Your Nature toepassen[1] zijn heel bijzonder: ze bieden namelijk direct verlichting en zonder naalden te zetten in het pijnlijke gebied. In dit blog vertel ik je graag meer over hoe de behandeling in zijn werk gaat en wat je kan verwachten. Nieuwsgierig? Lees snel verder!

Hoe ziet de behandeling er uit?

Eerst wordt er gevraagd waar de pijn precies zit, hoe erg het is en of er bijverschijnselen als krachtverlies, beperkte beweging, zwelling, doofheid of tintelen zijn. Afhankelijk van de situatie ga je dan zitten of liggen en worden er een aantal naaldjes gezet in de onderarmen en/of onderbenen.

Vervolgens moet je voorzichtig testen: bewegen of lopen of de houding aannemen die voor jou pijnlijk is. Vaak merk je dan dus al verlichting. Dan is het de vraag hoeveel pijn is er nog over en waar je het nog voelt. Dit wordt een paar keer herhaald tot de pijn helemaal of voldoende weg is voor dat moment. Je blijft daarna nog 20-30 minuten zitten of liggen. Nu kan het effect nu goed inwerken en de pijn nog verder wegtrekken.

Het verloop van de behandelingen is als volgt: de eerste periode vindt de behandeling 1 of 2 keer per week plaats. Wanneer de pijn weg blijft wordt deze frequentie afgebouwd naar 1 keer per 4 weken. Wanneer de pijn 4 weken weg is, is de behandeling klaar!

Voor alle soorten pijn

Alle aandoeningen met pijn komen in aanmerking voor acupunctuur. Veel voorkomende klachten die we met succes behandelen zijn: rugpijn, nek en schouder pijn, hoofdpijn, frozen shoulder, ischias (pijn aan heup, bil en/of lies), kniepijn enzovoort. Dit kunnen zowel acute als chronische klachten zijn.

Ook als er slijtage of vergroeiing is het pijnstillend effect aanwezig. Er kan ook herstel optreden, maar dit duurt langer dan een “gewone” pijnklacht. Voor dit soort klachten is het raadzaam om Chinese kruiden te gebruiken. Deze worden dagelijks genomen en daardoor kan het lichaam iedere dag werken aan herstel, het effect van de behandeling is daarmee sterker.

Complexe pijnklachten

Ook bij meer complexe klachten zoals reuma, fibromyalgie of artrose is er verlichting zijn van de pijn. In hoeverre het effect genezend en dus blijvend is, dat is de vraag. Meestal is er een grote verbetering van de klachten en kan bijvoorbeeld betekenen dat er minder medicatie genomen hoeft te worden. Daarbij passen acupunctuur en Chinese kruiden heel goed in een plan om de het leven met dit soort klachten te verbeteren.

Je hoeft niet op het moment van de behandeling de pijn te ervaren. Soms treedt de pijn op een specifiek moment, bijvoorbeeld ‘s nachts of bij een bepaalde activiteit. Onthoudt goed de precieze locatie van je pijn en dan kunnen we die gewoon behandelen.

Kijk bij deze links als je meer wilt weten over buikpijn door spijsverteringsklachten of bij buikpijn rond de menstruatie.

Kijken naar de hele mens

We werken hard aan het verhelpen van de klacht waar je mee komt, maar we kijken ook verder dan de klacht zelf. Zo kan pijn heel vermoeiend en stressvol zijn en kan het de slaap belemmeren. Met de behandeling houden we daar rekening mee. Daarbij geven we ook tips wat je zelf kan doen om je energiepijl te bewaken en hoe je kan werken aan ontspanning.

Voorbereiding & tips

  • Neem een dag voor de behandeling geen of minder medicatie
  • Pijn is vermoeiend, probeer meer rustmomenten te pakken
  • Drink warm water, dit helpt met afvalstoffen afvoeren
  • Beweeg en strek de pijnlijke plek, maar overbelast het niet
  • Welke veranderingen merk je

Blijf op de hoogte!

Kijk voor een meer informatie over pijn behandelen ook op onze website.

En volg ons op Facebook of Instagram!

[1] Dr. Tan & Dr. Tung

Comments are closed.