Pitta dosha in de zomertijd

0

Iedereen heeft de drie doshas in zich (Vata, Pitta, Kapha), maar de verhoudingen verschillen bij ieder mens. Bij degenen waar de Pitta dosha overheerst is gedurende de zomer maanden extra voorzorg noodzakelijk om onbalans te voorkomen.

Het kenmerkende aan de Pitta dosha is dat het de belangrijkste aspecten beheerst in ons lichaam zoals digestie, het metabolisme, de kwaliteit van het bloed, dorst, eetlust, het gezichtsvermogen, kleur en kwaliteit van de huid, lichaam temperatuur, het mentaal vermogen en moed.

Je zou kunnen denken aan de Pitta dosha als vloeibaar vuur dat verteerd wat gegeten en gedronken is en al dat transformeert naar energie voor het lichaam om te gebruiken voor bovengenoemde processen.

Je kunt je dan voorstellen, dat wanneer de Pitta dosha is opgebruikt of is verhoogd boven het optimale niveau voor een lichaam, dat dingen niet goed zullen gaan. Het is vooral voor een Pitta Dosha gemakkelijk om te hoog te geraken in de zomer maanden wanneer het heet is en mensen ook meer tijd spenderen buiten in de zon.

Het is daarom beter om tijdens de zomer maanden minimaal gekruid te eten en niet teveel tijd in de zon door te brengen. Doe je dit wel, dan riskeer je dat je Pitta dosha in onbalans raakt en kun je dus last krijgen van onder andere: opruiende huid problemen (acne/opzwellingen), zwakke digestie, excessief honger en dorst, ontregelde lever functie (geel ontlasting/ogen/huid).

Gelukkig zijn er vanuit Ayurveda remedies om de Pitta Dosha weer in balans te brengen of zelfs helemaal te helen zoals met Kruiden. Verder is het ook belangrijk dat je Lifestyle aanpast en daarin opneemt een Sattvic dieet ( voeding dat balanceert en verzorgd) en een schema dat noodzakelijk is voor het helen van het gehele lichaam.

Vond je bovenstaande interessant en wil je meer weten? Raadpleeg dan mijn site op: www.nyantrie.nl  – wil je een afspraak maken, mail mij dan op: zelfstandig@nyantrie.nl

Je kunt me ook volgen via Facebook via: https://www.facebook.com/ayurvedapraktijknyantrie/

Namaste, Nyantrie

Comments are closed.