Plastic in dagcreme

0

Plastic in je spijkerbroek? In de knuffel van je kind? En in je dagcrème? Ja. Ondanks toenemende bezorgdheid zitten in veel alledaagse producten hormoonverstorende stoffen (EDC’s). Wat zijn het precies? En hoe vermijden we ze? Wij leggen het uit.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie vormen hormoonverstorende stoffen (EDC’s) een bedreiging voor de volksgezondheid en het milieu. Wat zijn dit? En waar vind je ze?

Wat zijn hormoonverstorende stoffen?

Hormoonverstorende stoffen (EDC’s) zijn lichaamsvreemde stoffen die de aanmaak van hormonen die je liever niet te veel hebt stimuleren en de aanmaak van hormonen die je juist wel nodig hebt verstoren. Ook wordt de werking van hormonen geblokkeerd. Voorbeelden van hormoonverstorende stoffen zijn ftalaten, parabenen en Bisfenol A (BPA).

Waar zitten hormoonverstrorende stoffen in?

Hormoonverstorende stoffen zitten in veel producten die we dagelijks gebruiken. Denk aan voeding, plastic, verzorgingsproducten, schoonmaakmiddelen, textiel en schoenen. De stoffen komen dus in ons lichaam op verschillende manieren: via voeding, inademen of de huid.

Wat is het gevaar van hormoonverstorende stoffen?

Dagelijks worden we aan hormoonverstorende stoffen blootgesteld. Het blijkt dat er in ons lichaam meer dan 70 chemische producten kunnen worden aangetroffen. Ondanks dat we nog niet alles weten over deze stoffen, tonen meerdere studies aan dat ze een rol spelen in de ontwikkeling van verschillende ziektes. Ze kunnen zorgen voor een verstoring van het hormonale systeem met mogelijk schadelijke effecten op zenuwstelsel en immuunsysteem. Ook worden de stoffen gelinkt aan onvruchtbaarheid, toename van diabetes en obesitas.

Voor wie zijn hormoonverstorende stoffen het meest gevaarlijk?

De zwangerschap is een kritieke fase. Ook foetussen en kinderen lopen groot gevaar, omdat ze een lagere weerstand hebben. De gezondheidseffecten treden vaak pas later in het leven op.

Hoe vermijd je hormoonverstorende stoffen?

 • Kies voor veilige/natuurlijke cosmetica.
 • Kijk op de milieukoopwijzer voor milieuverantwoorde schoonmaakproducten.
 • Minder is meer! Denk goed na over wat je nodig hebt.
 • Kies producten zorgvuldig. Lees het etiket, let op keurmerken en termen zoals PVC-vrij of BPA-vrij.
 • Erkende keurmerken: Ökotex, de Blauwe Engel, de Euroflower en biologische voedseletiketten.
 • Vermijd producten met PVC (code 03). In het algemeen zijn voedselverpakkingen van glas, roestvrij staal en porselein beter dan plastic verpakkingen.
 • Lucht je huis regelmatig. Verontreinigende stoffen hopen zich op in de binnenlucht.
 • Vervang plastic keukengerei voor materiaal van ijzer, staal metaal of bamboe.
 • Eet zoveel mogelijk (Nederlandse) verse biologische producten; deze bevatten geen residuen van bestrijdingsmiddelen.
 • Was nieuwe kleding voor het dragen.
 • Gebruik liever producten zonder een gevaarsymbool.

Bron: GezondNu

Comments are closed.