Het bewerken van melk, zoals pasteuriseren en homogeniseren, maakt koemelk meer allergeen dan rauwe melk. De consumptie van rauwe melk bij een koemelkallergie wordt veel beter verdragen.
Het was al bekend dat het drinken van rauwe melk het ontstaan van astma en allergieën kan voorkomen. Recent is er een onderzoek gepubliceerd waarin bekeken is hoe allergeen de melk zelf is na bewerking. Hieruit blijkt dat het verhitten van melk zorgt voor een verandering in de structuur van wei-eiwitten. Daarnaast zorgt homogeniseren voor een verhoogde blootstelling aan caseïne.
Voor het onderzoek werden 9 kinderen met een koemelkallergie blootgesteld aan gepasteuriseerde melk uit de supermarkt en rauwe, biodynamische koemelk. Acht van de kinderen konden tot 50 mL rauwe melk verdragen, terwijl de tolerantie voor bewerkte melk in alle gevallen lager was en allergische symptomen veroorzaakte. Gemiddeld konden de kinderen hiervan maar 8,5 mL drinken zonder klachten te krijgen. De onderzoekers durven in hun conclusie zelfs voorzichtig te stellen dat rauwe melk mogelijk een koemelkallergie kan voorkomen. Meer onderzoek is hier echter voor nodig.
Voor- en nadelen
De consumptie van rauwe melk is in Duitsland vrij normaal. In Nederland is het echter aan banden gelegd. Rauwe melk bevat nog alle levende bacteriën, werkzame enzymen en overige eiwitten, die bij pasteuriseren onschadelijk/onwerkzaam worden gemaakt. Dit heeft voordelen en nadelen. Het voordeel is dat rauwe melk nog rijk is aan stoffen die het immuunsysteem versterken. Verder kunnen de goede bacteriën in de melk ook een gunstig effect hebben op de darmflora. Het nadeel is dat er ook nog schadelijke bacteriën in de melk kunnen zitten. De kans is klein, maar deze kunnen wel ziek maken en buikklachten geven. Begin bij het overgaan op rauwe melk met een kleine hoeveelheid (bijvoorbeeld 1 klein glas op een dag) en kijk hoe uw darmen erop reageren.