Rauwe, onverwerkte, koemelkconsumptie is volgens Abbring voortdurend onderwerp van discussie. De mogelijke besmetting met ziekteverwekkers is reden voor overheidsinstanties om de consumptie van rauwe koemelk te verbieden of sterk te ontmoedigen.
Tegelijkertijd is er een tendens richting natuurlijkere voedingsproducten waarbij wordt gesteld dat het drinken van rauwe koemelk bescherming biedt tegen het ontstaan van allergisch astma en dat het de symptomen van voedselallergie mogelijk vermindert. Suzanne Abbring voerde in 2019 een promotieonderzoek uit onder kinderen die allergisch zijn voor koemelk. Zij deed dit aan de afdeling Immunofarmacologie van de universiteit in Utrecht.
Muizen
Abbring onderzocht eerst het mogelijke effect van rauwe melk bij muizen. Bij deze diertjes bleek de rauwe melk de ontwikkeling van allergisch astma tegen te houden. De muizen die rauwe melk dronken, lieten bovendien minder allergische reacties zien op het kippenei-eiwit ovalbumine.
Kinderen
Bij kinderen met een allergie voor koemelk zag Abbrink dezelfde beschermende werking van rauwe melk. In een test konden deze kinderen maximaal 50 ml rauwe koemelk drinken zonder nadelige gevolgen te ondervinden. Volgens Abbring heeft rauwe melk tot gevolg dat het ongewenste reacties van het immuunsysteem tegen onschuldige allergenen voorkomt. Dat doet vermoeden dat rauwe melk bescherming kan bieden tegen meer allergenen, zoals huisstofmijt, diverse pollen en voedselallergenen.
Bewerkte melk
Eenzelfde test met bewerkte, commerciële melk konden veel kinderen niet afronden vanwege allergische reacties. Bij het verwerken van melk wordt de melk verhit. Wanneer de temperatuur boven de 60 °C komt, verandert de structuur van de bioactieve wei-eiwitten, aldus Abbring, waardoor ze hun gunstige werking verliezen. Abbring doet op basis van deze bevindingen enkele aanbevelingen: verwarm rauwe melk tot maximaal 60 °C, gebruik mildere verwerkingsmethoden of verrijk bewerkte melk met bioactieve wei-eiwitten.