Zijn gezond, fit en slank oud worden toverwoorden?

0

Is het een droom? Of een nieuwe gewoonte? Er lag telkens een jaar tussen de 3 stents waarmee een ader in mijn hart steeds weer open “geperst” werd! Toen ook de derde stent weer dichtgeslibd was zei de arts: Nu geen stent meer want dan wordt het stunten! Dus dat werd een open hart operatie!

Genieten

Die lukte prima en daar stond ik dan. Bijna 70 jaar oud, Fijne relatie, mooi huis en samen voldoende inkomen om goed te leven. Dat deden we dan ook! Eerst Afrika, China, Amerika, Egypte! Daarna met onze camper Engeland en Zuid-en Oost Europa! Nadat we hadden ontdekt hoe prettig het in de winter in Spanje is, werd het  6 maanden overwinteren in Spanje en 6 maanden in Nederland

En nu?

Totdat mijn vrouw Elly in 2015 te horen kreeg dat ze Parkinson had! En nu….? Ik nam het voortouw en begon mijn zoektocht op internet met twee speerpunten. De Parkinson bij Elly zoveel mogelijk vertragen en zelf zo lang mogelijk fit blijven om haar bij te staan, dat zou straks nodig zijn!

Nieuwe leefregels

Elly was 1,68 meter groot en woog 50 kg. Bloeddruk en cholesterol waren beide prima.
Ik was 1,75 meter groot, 83 kilo zwaar, had hoge bloeddruk en te hoge cholesterol!

Na vele uren internet en de voor-en nadelen van heel veel goede  raadslagen te hebben overwogen kwamen we tot enkele hele duidelijke nieuwe leefregels:

A: Alle mogelijke suikers verbannen
B: Alleen verse ingrediënten voor onze maaltijden
C: Alleen de juiste vetten voor koken, bakken, braden
D: Waar nodig supplementen
E: Goed en voldoende bewegen.
F: Goede nachtrust en middagdutje
G: De relatie met familie, vrienden en kennissen koesteren
H: Een minimum aan alcohol.

Nieuwe gewoonte en een goede gezondheid

Het leek een onmogelijke opgave maar al snel ontdekten we dat het een kwestie was van nieuwe gewoonten aannemen. Witbrood,verwerkt vlees als beleg, jam, jonge kaas, koffie of thee met suiker, zoete muesli en zoete vetarme yoghurt zijn standaard op de doorsnee Nederlandse ontbijttafel.

Voor ons werd dat een smoothie van kokosolie, mix van 5 pitten en zaden, honing, kaneel, raw cacao, gember, yoghurt of water kefir, een banaan of andere vrucht. Dat is voor ieder plusminus 200 gram ontbijt! Vanaf dat moment besloten we ook om tweemaal daags warm te eten. Daarmee was ons nieuwe streven van minimaal 400 gram verse groente per dag realiseerbaar!

Alle mogelijk verse groenten worden afgewisseld of vermengd met bonen! Meestal eten we een keer per dag soep en de andere maaltijd dan een groentegerecht met een stukje vlees of vis. In plaats van aardappel nemen we nu de rode, zoete aardappel. Als we er soms pasta of rijst bij doen is dat volkorenpasta en zilvervliesrijst.

Kruiden vormen een heerlijke verrassing

Elly heeft veel ervaring opgedaan met het gebruik van kruiden. dat komt nu goed van pas! Het eten van een bord groente zonder aardappel, rijst of pasta lijkt iets raars. Maar heerlijk gekruide groente met geraspte kaas, pinda saus, tomaten saus, of gedroogde uitjes is echt iets om van te snoepen! Stamppotten bereiden  betekent nu zuurkool, spruiten en andere groenten stampen met  rode zoete aardappel! Een verrassing!

Soep als makkelijke maaltijd

Een snelle manier om een gezonde groente rijke maaltijd te bereiden is soep. Van bijna alle groenten kun je soep maken. De standaard bereiding is dan om uien gesnipperd in de soeppan met een beetje kokosvet te bakken. Daar komt dan de hoeveelheid water en de groente bij. Met bouillon, zout, peper, knoflook en kruiden wordt de soep dan op smaak gebracht. Eventueel komt er op het bord nog room, zachte kaas, yoghurt enzovoorts bij. Meestal eten we er volkoren crackers met kaas bij.

Ik was 20 jaar bij een kookclub waar onze chef een gouden regel had. Dessert goed? Diner geslaagd. Dus snoepen we na elke maaltijd van ons dessert. Alle soorten fruit. Puur of wel of niet, met Griekse yoghurt gemengd.

Moeder Natuur helpen met vitamines

Om moeder natuur een handje te helpen en na negatieve en positieve berichten tegen elkaar te hebben afgewogen, nemen we verschillende vitamines en nutriënten. Krill Omega 3 olie, Kurkuma/zwarte peper, Q10 Ubiquinol, Combinatie K2- D3- Calcium, Vitamine B complex, en Magnesium -L-Threonate.

Sinds de Corona Crisis in ons land is en we weten dat we met onze 81 en 78 jaar tot  de gevarenklasse behoren, komt daar vitamine C, Quercetine en Selenium bij. Daarmee houden we onze weerstand optimaal. Door de dagelijkse handvol gemengde noten en twee paranoten krijgen we al voldoende zink binnen.

Wandelen

Omdat het allemaal makkelijker gaat door van iets een gewoonte te maken is elke dag een wandeling van minstens een uur maken nu standaard!! Na het ontbijt om 8 uur en een beetje snuffelen op handy en tablet, gaan we wandelen. We wonen vlak bij heide en bos en dat nodigt natuurlijk ook wel uit om te bewegen. Zo komen we aan onze 10.000 steps a day!

Voor de corona crisis bezochten twee maal per week de fitness.Ook dat was een goede, nieuwe gewoonte! Eerst een uur aan- en met de toestellen en dan een uur stoelyoga hield onze spieren soepel en op peil. Uitrusten en relaxen in de sauna daarna geeft echt een luxe gevoel. Dan ook nog een kopje koffie met andere sporters in de kantine is de kers op de taart. Omdat de corona crisis nu alles zo moeilijk maakt overwegen we nu zelf een sauna te installeren.

Nieuwe gewoontes voor een betere gezondheid

Welke van deze veranderingen en nieuwe gewoonten nu het belangrijkste is om ons gezond en fit te houden weten we natuurlijk niet!

Is het  weg met de suikers, alleen verse groenten voor onze maaltijden, voldoende en alleen  goede vetten, regelmatig en voldoende beweging, goed contact met onze relaties, voldoende rust en ontspanning, waar nodig supplementen? We weten het niet!

Maar Elly functioneert 5 jaar na de constatering van haar Parkinson nog steeds prima! Ze slikt enkel 3 maal daags een Levodopa pil. Afgelopen zomer fietsten we samen de nieuwe Maas route van Langres naar Maastricht. Van B&B naar B&B met eigen bagage vervoer. Liefst 668 km. in 10 dagen. Net in de periode dat de temperatuur soms opliep tot 30 C. Met haar Parkinson!

Bij een totale bloedcontrole in maart 2020 bleken ook bij mij alle meetbare resultaten zonder uitzondering goed te zijn! Ik ben nu 67.5 kg en helemaal pillen vrij! Geen bloeddruk verlager en geen cholesterol! Wel start ik met plezier in september weer met acht etappes Pieterpad. Van B&B naar B&B, met rugzak en gemiddeld 23 km. per dag!

Samen gaan Elly en ik  gezond oud worden!

Harrie Crijns, Harriecrijns.jouwweb.nl

Comments are closed.