‘Schaf btw op biologische producten af om verkoop te stimuleren’

0

Schaf de btw van 9 procent op biologische producten af om de vraag bij consumenten te stimuleren en kom met een grote reclamecampagne over de betekenis en waarden van biologische landbouw. Dat zijn twee voorstellen uit een 10-puntenplan dat de biologische sector in Nederland in september wil voorleggen aan minister Schouten (Landbouw) en de rest van de politiek.

Het plan volgt op recente teleurstellende omzetcijfers van biologische producten afgelopen jaar. In de supermarkten werd afgelopen jaar voor iets meer dan 40 miljard euro verkocht, maar biologische producten als melk, kaas, vlees en groenten hadden daarin maar een aandeel van 3,21 procent. Nauwelijks hoger dan de 3,19 procent in 2018, becijferde marktonderzoeker IRI uit Zaltbommel.

“Op deze manier gaan we de doelstelling van Europa niet halen. In 2030 moeten we zitten op een marktaandeel van gemiddeld 25 procent. Extra inspanningen zijn hard nodig”, zegt directeur Michaël Wilde van brancheorganisatie Bionext.

“We hebben voor een gezond, eerlijk en duurzaam landbouwsysteem een sterk beleid nodig, gericht op zowel consumptie als productie. Wij roepen daarom de politiek op om samen met ons een soort taskforce op te richten.”

Bron: NOS.nl

Comments are closed.