Bessen zijn populair en veel soorten bessen vallen onder de noemer supervoeding. Maar wat doen al die kleurige besjes voor je gezondheid?
Aalbes
Aalbessen zijn kleine bessen die voorkomen in drie kleuren. In wit en zwart, mar de meest bekende zijn de rode besjes. De rode aalbes wordt het meest verkocht. U kunt er heel leuk taarten mee versieren en ze zijn heel erg geschikt om jam en gelei van te maken. Maar natuurlijk zijn ze ook heel lekker zo uit het handje.
Eigenschappen? De aalbes bevat onder andere de vitaminen A, B1, B2, B3, B11 (foliumzuur), B12 en de mineralen natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, selenium en zink. Wanneer u ze droogt, kan er van aalbessen thee getrokken worden. Deze frisse thee bevordert de spijsvertering en bevat ook diverse eigenschappen ter bevordering van uw welzijn.
Açai
De açai bes is een donkerpaarse bes die van oorsprong afkomstig is uit het Amazonegebied en vroeger door de inheemse bevolking gebruikt werd als een belangrijk onderdeel van hun voeding, waarbij de açai palmbomen toen al bekend waren als ‘the trees of life’.
Eigenschappen? De açai bes is heel voedzaam en bevat een hoog gehalte aan proteïnen, vezels en meervoudig onverzadigde vetten. De bessen zijn rijk aan antioxidanten en zitten boordevol vitaminen en mineralen zoals A, B1, B2, B3, C, E, calcium, fosfor, kalium, magnesium en ijzer.
Acerola
De acerola wordt ook wel barbadoskers of West-Indische kers genoemd. De vrucht heeft een oranje tot rode schil. Het vruchtvlees is geeloranje van kleur en heeft een zoetzure smaak.
Eigenschappen? De hoge concentratie vitamine C maakt deze vrucht super! Vitamine C staat met name bekend vanwege zijn positieve invloed op het immuunsysteem en zijn celbeschermende eigenschappen.
Cranberry
De cranberry is een bolvormige bes. Rijpe bessen zijn prachtig rood van kleur. De soort komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika. Het verhaal is dat er in 1845 op Terschelling een vat met cranberries is aangespoeld en dat de bessen toen ook hier bleken te kunnen groeien. Op Terschelling worden nog steeds veenbessen (het Nederlandse woord voor cranberries) gekweekt.
Eigenschappen? De cranberry bevat behalve vitamine C ook zogenoemde proanthocyanidinen. Die zorgen er niet alleen voor dat bacteriën zich niet aan de blaaswand kunnen hechten, maar ook dat aan de blaaswand gehechte bacteriën worden losgeweekt.
Blauwe bes of bosbes
Bosbessen variëren in grootte en de kleur verschilt van blauw, kastanjebruin tot paarszwart. Bosbessen komen oorspronkelijk uit Amerika. Het vruchtvlees van de bes is semitransparant en bevat kleine zaden. Bosbessen zijn zoet van smaak en zijn erg sappig.
Eigenschappen? Er zijn maar weinig voedingsmiddelen die meer antioxidanten bevatten dan blauwe bessen. Ook bevorderen blauwe bessen de collageenproductie. Collageen is de natuurlijke stof die de huid elastisch en dus jong houdt.
Goji
Goji bessen groeien aan de struik “Lycium barbarum”, oftewel de Boksdoorn. Deze struik is familie van de tomaat en aardappel. De vrucht is in Azië al ontzettend lang bekend. De traditionele Chinese geneeskunst maakt bijvoorbeeld al meer dan 2000 jaar gebruik van de krachten van dit besje.
Eigenschappen? Ze bevatten maar liefst 18 aminozuren en 21 mineralen, waarvan de voornaamste ijzer, koper, zink, selenium, fosfor en calcium zijn. Verder blijken goji bessen een grote hoeveelheid antioxidanten te bevatten. Antioxidanten zijn essentieel voor het behoud van goede lichaamscellen.
Inca bes
Inca bessen, ook wel Golden Berries genoemd vanwege de goud-gele kleur, groeien aan een tot 2 meter hoge, eenjarige, kruidachtige plant uit de nachtschadefamilie (Solanaceae). De Inca bes komt van nature voor in de Andes van Peru en wordt daar al eeuwenlang gegeten, maar wordt daarnaast wereldwijd in de tropen en subtropen gekweekt.
Eigenschappen? De Inca bes bevat een breed spectrum aan B-vitaminen, waaronder B12. Het is daarmee één van de weinige natuurlijke producten die deze vitamine bevat. Inca bessen zijn een goede bron van bioflavonoïden, ze zijn rijk aan fosfor en vitamine A, B1, B2, B6 en B12 en C, een goede bron van proteïnen en rijk aan pectine.
Moerbei
De moerbei behoort tot de bladverliezende bomenfamilie van de Moraceae en bloeit vooral in de subtropische gebieden van Afrika, Azië en Noord-Amerika. Een rijpe moerbei is donkerpaars tot zwart, eetbaar en met een aangename, zoete smaak.
Eigenschappen? Moerbei bessen zijn rijk aan ijzer, vezels, calcium en eiwitten. De meest donkere soorten bezitten vaan een hoger gehalte aan antioxidanten. Voorkomende antioxidanten in de moerbei zijn resveratrol en anthocyanine. Het is een heerlijke zoete vrucht en kan gegeten worden als snack, maar ze worden ook veel gebruikt in jam, gebak, siroop en verschillende wijnsoorten. Qua smaak zijn er wel verschillen, maar qua heilzame werking komen ze voor een groot deel met elkaar overeen.
Vlierbes
Vlierbessen of Sambucus nigra komen over de hele wereld voor. Het is een plant van de familie van het muskuskruid en bloeit overal. In de zwarte besjes zitten pitten waardoor deze behoren tot de steenvruchten.
Eigenschappen? Recent onderzoek heeft uitgewezen dat de geneeskrachtige werking van de vlier afkomstig is van de verschillende voedingsstoffen die aanwezig zijn in deze bessen. De voedingsstoffen zijn tannine, aminozuren, carotenoïden, bioflavonoïden, rutine, en vitamine A, B en C. Eén van de grootste voordelen van vlierbessen zijn hun immuniteitsverhogende eigenschappen. De vlierbessen kunnen gebruikt worden in de vorm van vlierbessap. Toch kunt u het sap slechts in kleine hoeveelheden drinken, omdat het tot diarree kan leiden. Ongekookte bessen kunnen niet gebruikt worden, omdat ze giftige stoffen bevatten die misselijkheid en braken kunnen veroorzaken.
Bron: Healthy, nummer 53 2013