Slijmbeursontsteking: East vs West

0

Bursitis is een ontsteking van de slijmbeurs in een gewricht. De slijmbeurs is een soort stootkussentje dat het gewricht beschermt tegen te veel wrijving. Bursitis komt vooral voor in de schouder, de elleboog en de knie.

Slijmbeursontsteking of Bursitis

De westerse manier om dit te behandelen is over het algemeen met ontstekingsremmers, pijnstilling, rust, koelen en in ernstiger gevallen via corticosteroïden injecties in de slijmbeurs of ze als tablet voorschrijven. Corticosteroïden zijn sterke ontstekingsremmers die lijken op hormonen. Deze kunnen echter veel bijwerkingen geven.

Heeft dit geen effect dan kan het zijn dat je geopereerd moet worden. Bij een operatie wordt dan je slijmbeurs verwijderd. Dit is een relatief dan wel een kleine ingreep, maar misschien niet nodig wanneer de oosterse manier effect heeft. Vanuit de Oosterse geneeswijzen is er een bijna tegengestelde benadering die over het algemeen erg effectief is.

Een bursitis is vanuit het oosters oogpunt een plek waar de energie niet stroomt. Dit kan verholpen worden door de energie in het aangedane lichaamsdeel weer te laten stromen door beweging, massage (shiatsu, tuina) naalden (acupunctuur) Moxa (warmte brengen met een kruidenstick op het aangedane punt) of middels een warmtelamp. Daarnaast worden bepaalde punten op de meridianen behandeld die de stroom weer op gang brengen. Welke punten dit zijn is afhankelijk van de aangedane plek op de arm en welke meridiaan daar doorloopt.

Voor het beste resultaat kan er naast de uitgebreide behandeling 3x per week een korte massage van ongeveer tien minuten gegeven worden, waarbij de blokkade op de aangedane plek gemasseerd wordt.

Mijn advies

Heb je een (hardnekkige) slijmbeursontsteking ga dan voordat je corticosteroïden neemt of een operatie ondergaat, langs bij een erkende Shiatsu of TCM therapeut voor een shiatsu- of acupunctuurbehandeling. Vaak is na 3 of 4 behandelingen al duidelijk of dit een positief effect heeft waardoor corticosteroïden en of een operatie wellicht vermeden kan worden. De vitaliteit van het lichaam komt dit ten goede!

Deze blog is geschreven door Japke Dogger-Englebert, praktijk voor Shiatsu massage Junonia.

Foto: Photodune

 

Comments are closed.