Het sprookje van junkfood met vitamines

0

Tegenwoordig is het een trend om aan “makkelijk” eten vitamines toe te voegen. Onderzoek van Foodwatch toont echter aan dat veel van dit voedsel niet gezonder is. Met veel reclame wordt dit wel geclaimd om de verkoop van deze producten te stimuleren. Dit junkfood is vaak voor kinderen bedoeld.

Het is opmerkelijk dat juist op voedsel zoals groenten en fruit geen gezondheidslabels staan. In plaats van een gezonde keuze worden mensen hierdoor verleid tot het kopen van junkfood. Foodwatch probeert Europese regels aan te passen zodat onechte gezondheidseffecten niet mogen worden geadverteerd.

Onderzoek bij supermarkten

Uit onderzoek bij enkele van de grootste supermarkten bleek dat er honderden producten zijn die als gezond worden verkocht. Van deze producten bleek 76% niet als gezond te kwalificeren volgens de regels van de Wereldgezondheidsorganisatie. In Duitsland bleek dat aandeel zelfs nog hoger. Gecombineerd worden in de twee landen 80% van de producten onterecht als gezond aangeboden.

Stemming over voedselprofielen

In het Europees Parlement wordt al lang gedebatteerd over voedingsprofielen die gebruikt worden bij het toetsen of beweringen over gezondheid wel waar zijn. De bedoeling was dat claims niet op verpakkingen mogen worden gezet als de producten boven grenzen uitgingen van de gehalten vet, zout en suiker. Dit is nooit van kracht geworden. Het is zelfs zover gekomen dat de voedselindustrie invloed heeft weten uit te oefenen op het Europees Parlement. Wat de industrie wil, is het volledig afschaffen van de profielen om hun valse claims vrij te kunnen gebruiken.

Valse claims

Beweringen over gezondheid worden door fabrikanten vaak zeer prominent op productverpakkingen gezet. Hierbij kunnen ze ervan uitgaan dat ze dit mogen doen als de hoeveelheid vitamines of mineralen boven een bepaalde grens zitten. Eisen die een bovengrens voor zouten, vetten en suikers vastleggen zijn er echter niet, waardoor bijvoorbeeld ook snoepgoed en energiedrankjes van “gezonde” labels worden voorzien.

Dit heeft een averechts effect: mensen die gezond willen leven laten zich verleiden om juist ongezondere producten te kopen. Dit junkfood staat bol van schadelijke stoffen die we op zijn hoogst met mate binnen zouden moeten krijgen. Een duidelijk gevolg hiervan is dat we bijvoorbeeld met zijn allen steeds dikker worden. Waar in 1981 een op de 25 mensen aan ernstig overgewicht leed, was dit in 2014 een op de acht.

Foto: Foodwatch

Comments are closed.