Steeds meer aandacht voor leefstijl bij huisartsen

0

De website en facebookgroep ‘Je leefstijl als medicijn’ is een modern leefstijl platvorm. De site geeft een prachtige inkijk in de ervaringen van mensen die door het verbeteren van hun voeding en leefstijl, enorme stappen maken in de aanpak van hun chronische klachten. Diabetes, hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol, het is allemaal positief te beïnvloeden door gezonder te eten en te leven. Gelukkig raken ook steeds meer (huis)artsen hiervan overtuigd.

Huisarts Lieneke van de Griendt uit Schiedam is een van deze huisartsen en met veel interesse volg ik haar blog. Als gezonde voeding niet langer blijft hangen in het wereldje van ‘de alternatieven’, wordt het voor veel meer mensen toegankelijk. Gelukkig worden de verzekeraars ook wakker, want vanaf januari 2019 komt leefstijlcoaching in de basisverzekering. Hoe dat er in de praktijk allemaal uit gaat zien is nog niet even duidelijk, maar de eerste stap is gezet. Dat is mooi want dat gaat in de toekomst veel gezondheidswinst opleveren én veel geld besparen. Dat moet ook wel want de kosten van de gezondheidszorg rijzen de pan uit. Ik geef je een inkijkje in de visie en aanpak van deze huisarts.

Acute of chronische klachten

De reguliere aanpak in onze Nederlandse zorg is onmisbaar als het gaat om acute en levensbedreigende aandoeningen. Met een gebroken been ben je hier echt goed af, kans dat je weer helemaal geneest is groot. Als het gaat om chronische klachten wordt het een heel ander verhaal.

De meeste artsen buigen zich serieus het hoofd over chronische klachten, lossen soms tijdelijk iets op, maar vaak komt de klacht terug. Of er ontstaat een nieuwe kwaal. Er wordt nogeens onderzocht, bloed geprikt, een foto gemaakt. En een diagnose gesteld en dan…… worden medicijnen voorgeschreven. De patiënt herstelt tijdelijk en de bloeduitslagen verbeteren met een beetje geluk.

Na verloop van tijd ontstaan er echter toch weer, of andere klachten. Soms wordt doorverwezen naar een specialist. Die meer pillen voorschrijft, die nogal eens bijwerkingen geven. Waar dan weer een andere pil voor gegeven wordt. De ziekte verdwijnt echter niet écht; de patiënt zit levenslang aan medicatie vast en krijgt er in de loop van de tijd alleen maar meer diagnoses bij. En zo raakt de toch al chronisch zieke patiënt van de regen in de drup. De oorzaak wordt niet onderzocht en aangepakt.

Of toch wel?

Tenzij….. artsen als Lieneke verder kijken dan hun medische neus lang is. Tenzij de patiënt gevraagd zou worden wie hij is, wat hij doet, met wie hij leeft en uit welk nest hij komt. Wat hem beweegt, wat hem drijft, wat hij voelt en wat hij doormaakt. En door hééft gemaakt. En een relatie leert leggen met dit alles en de ziekte. En de patiënt hiervoor open staat en naar binnen durft te kijken. En tenzij gevraagd zou worden…. wat hij of zij eet.

Over Voeding wordt een huisarts tijdens de studie echt niet goed opgeleid. Hooguit een uur per studiejaar. De artsen leren vooral diagnoses stellen en hoe de symptomen van deze diagnose met medicijnen onderdrukt worden. De studie heette ook Medicijnen…Gelukkig is de naam inmiddels gewijzigd in Geneeskunde. Dat dekt de lading veel meer.

Gratis Ebook: Meer energie door Echt Eten, https://eet-echt-eten.nl/

Alles draait om onze psyche, voeding en leefstijl, zegt Lieneke van der Griendt en ergens weten we dat allemaal ook wel. Ik ben het met Lieneke eens. Via internet kun je veel informatie, recepten en boeken vinden die je op gang kunnen helpen. Zie het als een proces dat tijd vraagt. Verbeter stap voor stap je gewoonten als het gaat om bewegen, eten en ontspannen. En lukt het je niet in je eentje, zoek dan een goeie leefstijlcoach die je aan de hand neemt. Echt, je kunt meer doen dan je denkt. Via mijn website kun je gratis het Ebook ‘Meer energie door Echt Eten’ downloaden. Dat gaat vooral over voeding en laat je zien hoe je de eerste stappen zet.

NB: als je deze informatie waardevol vindt deel het dan gerust met anderen. Heb je vragen over je eigen gezondheid of gewicht, dan neem graag contact op via info@eet-echt-eten.nl of 06-44286934.
Altijd fijn als je reageert.

Hilda Mossink, https://eet-echt-eten.nl/

Comments are closed.