Stevig de herfst in!

0

Welke voeding houd je warm en helpt het afweersysteem versterken?

Wat een overgang in één keer. We genoten van een heerlijke nazomer en ineens zitten we in de herfst. Ook een fijn en mooi jaargetijde, maar deze overgang gaat wat snel voor ons en de natuur. Alle bladeren zitten nog aan de bomen, met als gevolg dat er een grote boom was gespleten en omgevallen in het park achter ons huis.

In de herfst bereidt de natuur zich voor op de winter. Het is voor de mens tijd om afscheidt te nemen van de zomer. De nazomer is voorbij, de bladeren en bloemen verdorren, vallen af en veranderen in de winter in humus. Alles in de natuur trekt zich terug: de levenssappen trekken zich terug naar de wortels. In de mens wordt het bloed wat dikker en stroomt trager. De beweging van de Qi ( levensenergie) is omlaag en naar binnen gericht.

Afweersysteem

Nu we zo snel ineens de herfst binnen zijn gerold is het verstandig om je hierop aan te passen en je afweersysteem te versterken. Verander van eten, kleed je warmer, neem tijd voor ontspanning en aandacht voor je voeten.

Binnen de 5 elementen theorie (TCM) hoort de herfst bij het metaalelement

Het metaalelement krijgt zijn energie vanuit het aarde-element en wordt in balans gehouden door het vuurelement. De smaak die bij het metaalelement hoort is pittig en de meridianen die er mee verbonden zijn, zijn de Longmeridiaan en de Dikke darm meridiaan. De emotie die invloed heeft op het metaalelement is verdriet.

Is het metaalelement uit balans dan krijgen we als eerste problemen met de neus, keel en/of stembanden. Bij een metaalstagnatie krijgen we klachten als jeuk, pijn, eczeem, obstipatie, schimmelinfecties en benauwdheid.

Metaal staat voor loslaten en uiten

De emotie van het metaalelement is verdriet. Ruimte en verruiming horen bij het metaalelement. Verdriet zorgt voor verkleining van de borstkas. Hierdoor kan de energie van de longen moeilijker stromen en verzwakt. De ademhaling wordt oppervlakkiger wat droogte tot gevolg heeft. Droogte is schadelijk voor de longen en de darmen. Door je verdriet niet te uiten krijgen de longen en darmen te weinig vocht en verlaag je weerstand.

2 liter warm water drinken per dag

Het metaalelement zorgt voor de beschermende energie en de voedende energie. Is je metaalelement goed in balans dan krijgen alle organen genoeg energie en houdt de beschermende energie alle ziekmakende factoren als bacteriën, virussen en schimmels buiten de deur door ze snel aan te vallen, onschadelijk te maken en af te voeren.  Hiervoor is warm water drinken erg belangrijk.

Warm ontbijten

Omdat het metaalelement de energie krijgt van het aardelement is het ook belangrijk om het aarde element goed te voeden, dit doen we voornamelijk door warm te ontbijten, koude dingen en rauwkost te vermijden en gezond zoet te eten als pompoen, wortelen, bietjes, zoete aardappel.

Het metaalelement versterken we door de volgende voedingsmiddelen:

  • Granen: Rijst en Haver
  • Groentes: Rauwe ui, sjalot, radijs, koolraap, look, mierikswortel, prei
  • Kruiden/ Specerijen: Cayennepeper, chili, kruidnagel, tabasco, kerrie, nootmuskaat, verse gember, tijm
  • Vlees/vis: kip, haas, kalkoen, hert
  • Fruit: witte druiven, olijven
  • Zuivel: Harde kazen en schimmelkaas
  • Dranken: Maishaarthee, venkelthee, zouthoutthee, gemberthee, warme alcohol, appelsap, druivensap, moutbier.

Te vermijden voedsel:

Zuivel, vet, grote hoeveelheden vlees, pindakaas, banaan

Koude zure voeding: Zuur heeft een naar binnen gaande dynamiek en trekt de ziekmakende factor dus juist dieper naar binnen. Zoals sinaasappels, kiwi, tomaat, citroen, Granny Smith appel en zuurkool

Bitter in de mond, maakt het hart gezond. (Damp volgens de TCM)

Omdat het vuurelement het metaalelement in balans moet houden zijn bittere voedingsmiddelen ook heel belangrijk.

Omhels de bittere smaak (Bittere voedingsmiddelen zorgen ervoor dat we niet gaan overeten. Daarnaast verminderen bittere voedingsmiddelen de ‘damp’ in het lichaam. Damp is ophoping en vertroebeling binnen het verteringssysteem, ook bij een verminderde kracht van de longen kan damp ontstaan.

Voeg bij elke maaltijd iets bitters toe, bijvoorbeeld een snufje geraspte citroenschil, rucola, witlof, radicchio, kurkuma. Af en toe (!) een kopje groene thee helpt ook).

Sokken

Tijdens de herfst is het belangrijk je te kleden tegen tocht en vocht. Wind droogt uit met alle gevolgen van dien. Sjaal, sokken en onderhemd bieden bescherming tegen wind en kou.

Ontspannen inslapen

Bij koude voeten (vooral voor het slapen gaan) is het verstandig ze warm te wrijven, Net onder de tenen zit het longgebied en net boven de hiel en de hiel zelf zit het darm gebied. Door de voeten goed te wrijven of een warm voetenbadje te nemen (met zeezout en magnesium) breng je de energie naar beneden en dus uit je hoofd waardoor je makkelijker inslaapt.

Voor een verkouden en corona vrije herfst

Uit jezelf door te zingen, gillen of andere vormen van stembevrijding, wandel regelmatig in de natuur, drink over de dag 2 liter warm water, ontbijt warm bijvoorbeeld met een goed gevulde soep, verwen je voeten, neem op tijd je rust en ontspanning en geniet van een stukje echte pure chocola.

En? Geniet van alle prachtige herfsttinten.

Veel plezier, Anjo Abbink
www.anjoabbinkreflexologie.nl

Bij een beginnende verkoudheid is kippensoep met gember heel lekker als ontbijt! (ontbijt je fit)

Comments are closed.