Strengere regels voor genetisch gemanipuleerd voedsel

0

Voortaan moeten alle gewassen waarvan telers het DNA veranderen, voldoen aan alle regels die voor genetische manipulatie gelden. Dat heeft het Europees Hof van Justitie woensdag bepaald. Zo moet de bewerkingsmethode op de productlabels vermeld staan en ook moeten alle risico’s voor gezondheid en milieu in kaart gebracht zijn.

Franse organisaties hadden een rechtszaak aangespannen, omdat genetisch gemodificeerde organismen mogelijk risico’s kunnen geven. Zo kunnen ze allergieën veroorzaken en nuttige insecten schaden.

Wetenschappers en telers gebruiken tegenwoordig ook technieken om zaden te ontwikkelen die resistent voor bestrijdingsmiddelen zijn, zonder dat er vreemd DNA wordt gebruikt, terwijl het genenpakket wel gewijzigd wordt.

Dergelijke zaden vormen net als traditioneel “genmais” mogelijk een gevaar voor mens, dier en milieu, en moeten daarom aan strenge eisen voldoen, vinden de Franse organisaties.

Gelijke risico’s

De Franse rechter schoof de zaak door naar het EU-hof in Luxemburg. Dat oordeelt dat de risico’s inderdaad mogelijk gelijk blijken te zijn, zodat uit voorzorg voorzichtigheid geboden is.

De rechters stellen wel dat technieken die al langer worden gebruikt en als veilig worden beschouwd, niet per se onder de regels voor genetisch gemanipuleerde gewassen waarbij wel vreemd DNA wordt gebruikt, vallen. Lidstaten zijn wel vrij om de strenge ggo-richtlijnen daarop toe te passen.

Milieuorganisaties reageren opgetogen op het oordeel van het hof.

Bron: Nu.nl

Comments are closed.