Stress: doen we het onszelf aan?

0

Ook al ben je de hele dag bezig met het maken van natuurlijke massage olie, en run je samen met je vrouw een succesvol Het Massagehuys, stress is en blijft een van die ongenode zaken die telkens weer je leven in poppen. Vanochtend kwam ik weer helemaal gestrest het huis binnen, en dat terwijl ontspanning is wat we mensen bieden willen.

Vreemd eigenlijk. Vroeger loerden er van veel meer kanten gevaren om de hoek. Ziektes kwamen veel meer voor, er was geen verzorgingsstaat die je beschermde als het even tegenzit, en het huishouden hadden we nog niet weg-geautomatiseerd. Toch lijkt het wel, of hebben we in elk geval de indruk, dat we veel gestrester zijn dan vroeger. Hoe komt dat toch?

Het is niet zo dat het slecht gaat met mensen die gestrest zijn. Als ik naar de mensen kijk die we als gast verwelkomen in Het Massagehuys, zijn het over het algemeen succesvolle, mooie en aardige mensen. Met een goede baan, leuke kinderen of nog bezig met een interessante studie en volop vrienden om het leven mee te vieren. Maar we zijn druk. Kunnen het maar net aan. Hebben een rustpunt nodig in de stadse hectiek.

Ergens doen we het onszelf aan natuurlijk. We hebben zoveel verwachtingen over wat we van het leven willen. Ook ik en mijn vrouw willen een leuke, goedlopende zaak, met blije gasten en werknemers, en dan ook nog tijd voor elkaar plus natuurlijk ook nog wat me-time helemaal voor onszelf alleen. Maar terwijl we daar vanochtend over praatten zaten we wel op een terras aan het ontbijt op de Javastraat in Oost. Gestrest omdat we geen tijd voor elkaar hadden. En dat terwijl we samen waren.

Misschien is het zo dat we minder controle ervaren. Privé en werk lopen in elkaar over. Soms is dat fijn, als we iets later op werk kunnen verschijnen of in het weekeinde met een zakelijk contact uit eten gaan, soms is het een intrusie. Het is moeilijk om jezelf even helemaal ‘uit’ te zetten.

Natuurlijk helpt een smartphone daar ook niet echt bij. Ook ik leg dat ding als wekker naast mijn bed. Maar wel met het gevolg dat ik ’s ochtends als eerste zie of ik nog berichten heb. Niet echt een ontspannend begin van de dag natuurlijk. En ook terwijl ik met mijn vrouw op het terras zat ging de telefoon twee keer en kwamen er drie keer semi-belangrijke berichten binnen. Dat helpt niet echt met je op je partner concentreren, natuurlijk.

We doen het onszelf aan, in zekere zin. Ik had me veel meer moeten realiseren hoe bijzonder het is om op zaterdagochtend met mijn vrouw op een terrasje te zitten. Ik had mijn telefoon uit moeten zetten, zodat ik niet gestoord werd en veel meer controle over mijn eigen tijd ervaren had. Gelukkig helpt het om af en toe stil te staan bij wat werkt en wat niet werkt in je leven. In zekere zin is je eigen onafhankelijke geest het meest natuurlijke in je leven, en maken we veel te weinig gebruik van ons vermogen om op ons eigen handelen te reflecteren.

Gelukkig helpt een blog schrijven met het ordenen van je gedachten. Ik ben er in elk geval weer uit. Mocht je zelf eens vastlopen in chaotische druk in je hoofd: schrijf ook eens op wat er dan precies mis ging, en wat je er aan kunt doen. Mij heeft het in elk geval geholpen. Dank daarvoor!

Deze blog is geschreven door Jaap Spreeuwenberg, Het Massagehuys

Foto: Pixabay

Comments are closed.