Stress tegengaan met Natuurgesneeswijzen

0

Ieder één, van jong tot oud, maakt stress mee. Soms is het van korte duur, soms is het lang aanwezig. Volgens Wikipedia is stress: ‘Stress is een vorm van spanning die in het lichaam van mensen, dieren of planten optreedt als reactie op externe prikkels en die gevolgd wordt door een bepaald patroon van fysiologische reacties’.

Zoals bekend bij velen, richt Ayurveda zich op het geheel van de mens, er wordt niet enkel naar de klacht gekeken, maar ook naar de complete toestand van lichamelijk en geestelijk welzijn. De basis is om in balans te zijn en te blijven door goed voor jezelf te zorgen. Het laatste is niet zo eenvoudig voor sommige mensen. Natuurgeneeswijzen, zoals Ayurveda en Aromatherapie kunnen je goed helpen stress tegen te gaan. Het is wel zo, dat je bereid moet zijn aanpassingen in je levensstijl aan te brengen. Mijn advies is, begin met één nieuwe stap en breidt dit uit met stappen tot waar jij je comfortabel voelt. Hieronder beschrijf ik enkele stappen vanuit bovengenoemde natuurgeneeswijzen:

–        Maak gebruik van Natuur – het is overal om ons heen. Er is altijd wel een park of bos of strand vlakbij je woonadres. Maak een wandeling, adem goed in en uit, ruik/ kijk/ luister naar de natuur en voel hoe je lichaam ontspant en tot rust komt.

–       Sereniteit – maak een gewoonte om van elke dag, wanneer het jou het beste uitkomt, tenminste 5 minuten helemaal stil te zijn en alleen maar te luisteren naar je ademhaling. Je zult ervaren hoe je letterlijk ruimte creëert in je gedachten en rust gaat ervaren.

–       Ga weg uit een vervelende situatie – door verschillende situaties kun je stress ervaren, bijvoorbeeld op je werk. Ervaar je stress, sta op en loop even weg, ‘ga even af’. Adem goed in en uit, tot je weer een rustige ademhaling heb, drink water en keer dan pas terug.

–       Breng je bioritme weer op orde – volgens Ayurveda is het goed wakker te worden in de Vata tijd zo tussen 05.00 – 06.30 uur. Dit is goed voor de regulatie van energieniveau, hormonen, spijsvertering en emoties. Probeer een maand op te staan in de Vata tijd en kijk wat het je doet en hoe je je voelt vóór en na die maand. Regelmaat doet veel goeds.

–       Masseren met oliën – in Ayurveda wordt gewerkt met kruiden oliën, die heilzaam werken op je welzijn, bijvoorbeeld sesamolie. Voordat je gaat slapen, verwarm een beetje olie: 1 eetlepel in een pannetje en masseer je voorhoofd, nek en voeten. De olie vermindert de stress van die dag en maakt je ontspannen voor de nacht. Een goede nachtrust ontstresst.

–       Essentiele oliën – dit gebruik ik dagelijks en is een favoriete gewoonte geworden voor mij. Wanneer ik thuis ben, heb ik standaard mijn diffuser aanstaan met daarin een essentiële olie naar behoefte. Overdag gebruik ik verkwikkende oliën en in de avond aardende oliën. De aangename geur, trekt diep door en ondersteunt mijn in mijn welzijn.

–       Rollers – je kunt ook een roller maken van je favoriete essentiële oliën daarin, deze roller neem je mee bijvoorbeeld naar je werk. Op het moment dat je stress ervaart en je terug trekt (zie notitie boven), breng dan de olie aan in je nek of in het kuiltje bij je keel of achter je oren. Binnen een paar tellen merk je al verlichting.

–       Massage – wist je dat een massage van levensbelang is? Uit steeds meer berichten blijkt, dat massage de gezondheid verbetert en zelfs voorkomt dat je ziek wordt.

Wil je weten wat ik nog meer kan betekenen voor jouw gezondheid? Bekijk dan mijn website: www.nyaveda.nl en/of volg mij op Facebook: https://www.facebook.com/NyaVeda/

Ik gun jou een stressvrij welbevinden! Namaste – Nyantrie Jagesar

Comments are closed.