Suiker, de witte sloper.. deel 1

0

SUIKER! We gooien het achteloos in onze koffie en thee. Dat maakt de drank lekker, maar heeft helaas ook een enorme negatieve invloed op onze gezondheid. Ach, dat zal wel meevallen, zie ik je denken. Nou, dat valt helemaal niet mee! Sterker nog, geraffineerde suiker is een echte sloper, maar wel een sloper die je lichaam sloopt zonder dat je daar erg in hebt.

https://www.youtube.com/watch?v=17Mt4ZNqNVI

Voedingsinformatie

Voor we verder gaan over dit onderwerp, een zijstapje: meer dan zeventig procent van alle informatie over voedingsproducten komt van de industrie zelf. Dat die er geen belang bij heeft om de negatieve aspecten van haar producten al te zeer te belichten, is voor iedereen die de video heeft gezien begrijpelijk, maar dat maakt een objectief oordeel over gezond of ongezond wel heel erg lastig. Toch is een gezonde keuze super belangrijk, en niet zo moeilijk als het lijkt. Hoe doe je dat?

Je hebt suiker en suiker

Als je op Google het woord ‘suiker’ intikt, krijg je een stortvloed aan informatie. Daar tussen opvallend veel websites waarop staat dat fruitsuiker door ons lichaam op dezelfde manier wordt behandeld als toegevoegde, of geraffineerde suiker. Daardoor lijkt het of fruitsuiker even gezond of ongezond is als geraffineerde suiker. Dat verhaal klopt niet! Je hebt (natuurlijke) koolhydraten nodig, maar geraffineerde suiker kun je missen als kiespijn. Dat zorgt alleen maar voor heel veel ellende in ons lichaam. Hoe zit dat precies?

Natuurlijk eetpatroon

Ons hele leven hebben we natuurlijk gegeten en gedronken. Ons eetpatroon bestond al die jaren uit zaden, noten, planten, vis, vlees, water, etc., dus puur natuur, vooral producten waar veel (natuurlijke) koolhydraten in zitten.

Een halve eeuw geleden zijn we koolhydraten gaan raffineren. Dat betekent kort gezegd dat we de gezonde stoffen, zoals mineralen, enzymen, vitamines, vezels uit de planten – bijvoorbeeld suikerbiet – zijn gaan halen, en er slechte stoffen aan hebben toegevoegd. De lijst met bewerkingen die zo’n plant ondergaat, is enorm. Zo ontstond er een ander product dat er mooi uitzag, lang houdbaar was en heel zoet. Precies wat we dachten nodig te hebben.

Witte suiker

Om enige duidelijkheid te scheppen: door dit raffinageproces creëerden we de bekende witte suiker. Deze suiker kun je in de supermarkt kopen. Maar omdat deze grondstof super goedkoop is, zijn we er vanuit onze geschiedenis aan verslaafd geraakt en het nog meer praktische voordelen heeft (bijvoorbeeld dat de industrie dankzij deze suiker invloed heeft op wat je eet), stopt de industrie het in duizenden producten in de supermarkt: o.a. koekjes, snoepjes, sauzen, dressings, ijs, gebak, ontbijtgranen en zelfs snert en zoute haring.

Dat is misschien goed voor de portemonnee van de zakenman, maar heel slecht voor onze gezondheid. Want om deze moderne suiker te kunnen verteren hebben we enzymen nodig, die zitten wel in fruitsuiker, maar niet in tafel- of geraffineerde suiker. De vezels hebben we nodig om ons een seintje te geven als we ‘vol’ zitten, en de mineralen en vitamines versterken ons immuunsysteem, best handig als er een virus langskomt.

Ook de hoeveelheid suiker die in natuurlijke producten zoals fruit zit, verschilt enorm van de hoeveelheid suiker die in al die producten die in de supermarkt liggen, zit. Sommige producten tikken al gauw twintig, dertig of meer procent aan. Een vervelende bijkomstigheid is dat deze voedingsmiddelen bovendien nauwelijks gezonde voedingsstoffen bevatten. Hoewel de industrie steeds belooft daar iets aan te doen, is dat alleen bedoeld om tijd te kopen.

Cors van den Berg
corsvandenberg@gmail.com

Comments are closed.