Tomatensap verbetert bloeddruk en cholesterol

0

Het dagelijks drinken van puur tomatensap kan de bloeddruk en het cholesterol verlagen, blijkt uit onderzoek in Japan. Bij 94 deelnemers daalde de hoge bloeddruk significant en bij 125 deelnemers nam het lagedichtheidlipoproteïne (LDL) af, stoffen die zorgen voor het transport van cholesterol uit de lever.

De effecten golden voor zowel man als vrouw. Wetenschappers ontdekten geen verschillen per leeftijdsgroep. De gemiddelde leeftijd was 56 jaar. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschapstijdschrift Food Science Nutrition. In het onderzoek gaat het om tomatensap zonder toegevoegd zout.

Hart- en vaatziekten

Bijna vijfhonderd Japanse inwoners met een vergrote kans op hart- en vaatziekten namen deel aan de studie van de Tokyo Medical & Dental University en het Tuscon Plant Breeding Institute in Arizona. De omwonenden van Kuriyama kregen daarvoor een jaar lang zoveel tomatensap als zij wilden en noteerden de inname in een logboek. Gemiddeld dronken de deelnemers een glas ongezouten tomatensap per dag.

Methode

Participanten werden voor en na de onderzoeksperiode gescreend op cardiovasculaire risicofactoren, zoals bloeddruk, serumlipidenprofiel bloedwaarden voor bijvoorbeeld cholesterol) en glucosetolerantie. Wel moet erbij vermeld worden dat het onderzoek is gefinancierd door de Kikkoman Corporatie, een bedrijf dat sojasauzen produceert.

Food Sci Nutr, 2019;00:1–9 / Medisch Dossier

Comments are closed.