Uitgelicht: praktijk Sita de Jager Muziektherapie te Hellendoorn

0

Benieuwd naar hoe muziektherapie werkt? Muziektherapie maakt gebruik van muziek als middel. En muziek is een krachtig middel om emoties uit te drukken, de stemming te beïnvloeden of tot ontspanning te komen. Muziektherapie is in die zin inzetbaar bij problemen op o.a. sociaal, emotioneel of gedragsmatig gebied. Het maakt gebruik van de kracht van de ervaring, is ervaringsgericht. Muziek wordt op verschillende manieren ingezet: door zelf muziek te maken, te zingen, songwriting of naar muziek te luisteren.

Wanneer muziektherapie en voor wie?

Voor kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen met problemen die te maken hebben met een bepaalde levensfase, angst en stemmingsstoornissen, identiteitsproblematiek, psychosociale problematiek of relatieproblematiek.

De therapeut stelt samen met de cliënt of verwijzer behandeldoelen op die gericht zijn op verandering, ontwikkeling of acceptatie. Bij de volgende hulpvragen kan muziektherapie ingezet worden:

  • Emoties leren ontdekken, herkennen en uiten
  • Leren omgaan met anderen, beperkingen, grenzen, emoties
  • Inzicht krijgen in eigen voelen, denken en handelen
  • Verwerken van verlies of rouw
  • Herstellen van gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen
  • Plezier ervaren en/of tot ontspanning komen

Voor muziektherapie heb je geen muzikale vaardigheden of kennis nodig. Muziek kan voor iedereen emoties oproepen of een uitlaatklep zijn.

Ervaring met verschillende doelgroepen

Al naar gelang de hulpvraag kunnen er verschillende methodieken en werkvormen ingezet worden: vanuit de ACT, CGT, familieopstellingen met muziek, mentaliseren of mindfulness.

Sita de Jager, http://www.sitadejager.nl

Comments are closed.