Uitgelicht: Praktijk voor Tekentherapie van Ilona Stremmelaar

0

Mijn naam is Ilona Stremmelaar, mijn praktijk bevindt zich in Hoogland, gemeente Amersfoort.
Graag breng ik mijn mooie vak onder de aandacht.

Met welke klachten kan je bij mij terecht?

In alle gevallen waarbij je zelf het gevoel hebt dat je vast zit, dat je nog iets hebt te verwerken, dat dingen niet lukken, dat je uit balans bent, dat je het gevoel hebt dat je niet gelukkig bent of dat je niet tot je recht komt en dat je daarbij hulp nodig hebt. Klachten kunnen psychisch zijn, maar ook lichamelijk.
Voorbeelden: faalangst, depressie, laag zelfbeeld, angsten, vastlopen in werk, studie, relaties, hoofdpijn, rugpijn, etc., pesten, slaapproblemen, boosheid en verdriet, eetproblemen, concentratieproblemen, rouw, scheiding, e.a.

Voor wie is tekentherapie geschikt?

Tekentherapie is voor iedereen geschikt. Volwassenen, jongeren en kinderen. Je kunt individueel komen, maar ook relatie- of gezinstherapie is mogelijk. Ik werk momenteel ook veel met jongeren die vast lopen in studie, relaties, school of thuissituatie. Tevens heb ik ervaring met autisme (ASS). Voor deze kwetsbare groep mensen is tekentherapie een uitkomst. Juist het creatieve, beeldende talent, wat veel mensen met autisme hebben, wordt aangesproken. Hierdoor voelen zij zich snel gezien en gehoord. Alleen al het zich kunnen uiten werkt bevrijdend.

Wat is Tekentherapie?

Tekentherapie is een vorm van creatieve/kunstzinnige psychosociale therapie. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de beelden en tekens die de cliënt zelf maakt (o.a. tekenen, schilderen, etc.). Het is dus niet nodig om veel te praten over het probleem. Je komt door tekentherapie sneller tot de kern van het probleem omdat zichtbaar wordt waar je je niet bewust van bent, maar wat wel een rol speelt.

Ik heb een vierjarige opleiding gevolgd om deze beeldtaal/tekentaal samen met de cliënt te kunnen “lezen”. Voor veel mensen is het woord “therapie” wat beladen. Het klinkt zwaar. Tekentherapie wordt door mensen, juist door de creatieve vorm, niet als zwaar ervaren. Je gaat op een speelse manier aan de gang. Tekenervaring is daarbij absoluut niet nodig. Het is voor iedereen geschikt.
Ik benader de cliënt holistisch. Dat wil zeggen dat alle aspecten van de cliënt (denken, voelen en lichaam) worden aangesproken tijdens de sessie. Verder uitgangspunt is dat ieder mens uniek is. Er zal dan ook altijd een behandelplan op maat worden opgesteld.

Ik maak gebruik van verschillende technieken. Voorop staat het werken met de beeldtaal/tekentaal. Verder gebruikte technieken zijn o.a.: NLP, lichaamswerk, stemwerk, kleurtherapie, rollenspel, kernkwadranten, cognitieve technieken, voice dialogue, ontspanningsoefeningen, meditatie en mindfullness.

Hoe kan een tekensessie er uit zien?

Na een kort gesprek vraag ik de cliënt om een tekening te maken. De tekenopdrachten zijn eenvoudig, afgestemd op de hulpvraag van de cliënt. Dan gaan we samen kijken naar de tekening. Ik stel vragen over deze tekening. Zo komen we er achter wat er moeilijk is, maar ook wat er positief is in de tekening. Daarin ligt de kracht van de cliënt. Deze kracht kan direct ingezet worden. We kijken heel praktisch hoe dit in het leven van de cliënt ingepast kan worden.

Gevoelens en emoties kunnen met verschillende tekenmaterialen en -technieken geuit worden. Al tekenend kun je op een veilige en krachtige manier iets veranderen in je leven.
Een traject Tekentherapie duurt gemiddeld 6 sessies. Soms is een langere periode wenselijk, maar ook gebeurt het dat mensen na twee sessies weer verder kunnen.

Vergoedingen

Zorgverzekeraars vergoeden tekentherapie bij Tekencompas vanuit de aanvullende pakketten.

Maak gerust vrijblijvend een afspraak.

Ilona Stremmelaar
E: ilona.stremmelaar@online.nl
W: www.tekencompas.nl

Comments are closed.