Unieke ecologische uitvaartkist volledig natuurlijk

0

’s Werelds eerste volledig biodegradeerbare uitvaartkist is geproduceerd. De kist is een ecologische designkist die wat betreft materiaal en vormgeving helemaal aansluit op de wensen van deze tijd. Steeds meer mensen maken immers bewuste keuzes, ook als het een uitvaart betreft.

Ecologische uitvaartkistInitiatiefnemer van de kist is Marieke Havermans. Havermans, die verpakkingstechnoloog is, kwam op het idee voor de kist toen haar schoonmoeder overleed. Ze realiseerde zich dat de meest gangbare uitvaartkist vervuilende materialen bevat als spaanplaat, lijm en metaal. Ook de vormgeving van de traditionele kist was haar een doorn in het oog.

Havermans ging aan de slag, richtte het bedrijf Onora op (winnaar van o.a. “Marie Claire Starters Award”, “MKB Export Award” en “Startup of the Year”) en ontwikkelde een kist gemaakt van 100% natuurlijke materialen, zoals mais. Deze natuurlijke materialen worden verwerkt tot bioplastic dat als grondstof dient voor de Onora grafkist. Dit vergaat volledig in de grond en verbrandt schoon.

De uitvaartkist die Havermans met Onora produceert, is revolutionair te noemen. Bioplastic werd niet eerder gebruikt voor uitvaartkisten, het is zelfs het grootse product dat ooit is gemaakt van dit materiaal, wereldwijd. Inherent aan het materiaal is de productiemethode totaal anders dan gebruikelijk. Zowel de deksel als de bodem zijn gevormd door middel van spuitgieten. Hiervoor zijn twee mallen gebruikt die elk 30.000 kilo wegen. Deze werden hier ontworpen, in China gemaakt en per boot naar Nederland getransporteerd. Net als het materiaal werden ook de mallen volgens eigen specificaties van Onora ontworpen en samengesteld.

Een kist met een eigentijds design

Naast de milieuvriendelijkheid heeft bioplastic als ander belangrijk voordeel dat de mallen en niet het materiaal de vorm van het voorwerp bepalen. Daardoor heeft Onora de kist een eigentijds design kunnen geven. De kisten hebben aardekleuren en worden compleet geleverd met een matras en kussen van hennepvezels, het laken en kussensloop zijn van biologisch katoen.

Nauwe samenwerking met Dunweg Uitvaartzorg

In de ontwikkelingsfase van de grafkist werd het jonge bedrijf Onora bijgestaan door het gerenommeerde bedrijf Dunweg Uitvaartzorg. Samen zorgden zij voor een kist die voldoet aan de eisen die de wet aan de kist stelt en de praktische zaken waar een uitvaartondernemer mee te maken krijgt. De kist is geschikt bevonden voor zowel begraven als cremeren. Dunweg verzorgt de distributie van de kisten in Nederland, ook via uitvaartverzekeraar Yarden is de kist verkrijgbaar. De kist wordt ook direct aangeboden in België (via Aninco), verder is er concrete belangstelling van vele buitenlandse partijen.

Comments are closed.