Vegetarische en veganistische leefstijl, een kleine kanttekening

0

Het vliegt je om de oren, een leefstijl zonder dierlijke producten, beter voor mens én milieu.

Maar is dat wel zo? Deze vraag zou ik graag aan een Eskimo voor willen leggen. Door de duizenden jaren heen is bij deze mensen een stofwisseling ontstaan waardoor ze voornamelijk vet en eiwitten kunnen verteren. Daar groeien geen granen en sojabonen, als je ze dat gaat geven, dan zal dat spijsverteringsproblemen geven omdat ze niet de enzymen hebben om dat te kunnen verteren.

Evolutionair kan het ook niet, het duurt vele generaties voordat de stofwisseling (enzymafhankelijk) zich aangepast heeft aan een ander voedingspatroon.

Hetzelfde geld voor mensen in India, rijst met linzen zijn door de eeuwen heen hun hoofdvoedsel geweest (koolhydraten). Ze over laten schakelen op vette speklappen zal hun dan weer niet bekomen, zij kunnen dat niet verteren.

Wat dan wel?

Bewerkte vleeswaren, slechte kwaliteit vlees, zwart aangebakken vlees zullen ook de vleeseter geen goed doen. Kwaliteit is voor alle voedingsmiddelen van groot belang.

Als we naar voeding en gezondheid/milieu kijken kunnen we beter alle bewerkte en bespoten voedingsmiddelen vermijden. Vlees uit de bio-industrie kun je ook beter links laten liggen.

Het is dus de vraag wat de mens voedt, dat is dus individueel. Eén voedingspatroon voor de hele mensheid is niet haalbaar omdat we allemaal anders verteren. In veel landen is dat nog duidelijk, maar in Europa en de VS zijn mensen over de hele wereld samengekomen. Stofwisselingen zijn gaan mengen wat ook weer voor een leuke diversiteit heeft gezorgd.

Drie soorten stofwisselingen

In grote lijnen zijn die in te delen in drie stofwisselingstypen: koolhydraat verteerders, alleseters en een eiwit verteerders. Gepaste voeding zal voor een optimale gezondheid zorgen daar valt een sterk immuunsysteem ook onder.

Eten we niet volgens onze stofwisseling, dan worden zieker, zwakker en hebben medicijnen nodig. Ook dat is niet gunstig voor het milieu en al helemaal niet voor de mens.

Voeding en corona

Internist Yvo Spijkens schrijft in het tijdschrift Hartpatiënten Nederland dat mensen die op de ic worden opgenomen vaak vlees vermijden en relatief veel goedkoop bewerkt voedsel eten. Vooral via dierlijke producten krijg je makkelijk vitaminen en mineralen binnen; via plantaardige voeding moet je daar meer je best voor doen.

 En het milieu dan?

Nederland staat wereldwijd op de tweede plaats wat export betreft van vlees. Moeten wij dan vegetarisch gaan eten (en onze gezondheid opgeven) om al die CO2 naar beneden te brengen? Duurzame en kleinschalige landbouw en veeteelt zijn goede oplossingen. Koeien die goed voer krijgen zijn minder winderig en produceren veel minder CO2. Mensen die winderig zijn, wat een verzwakte spijsvertering aangeeft, produceren wel veel CO2. Je spijsvertering wordt sterker als je volgens je stofwisseling eet.

Marieke Peters
info@mariekepeters.com

Comments are closed.