Venkel, een eetbare knol

0

Venkel (Foeniculum vulgare) is een plant uit de schermbloemenfamilie. Er zijn verschillende variëteiten ook met vlezige wortels die als groente gegeten kan worden. De oudste vorm is de vaste venkelplant.

Het is een makkelijke plant in de tuin. In de zandgronden van de Veluwe doet hij het buitengewoon goed. Ook in het buitenland kom je hem in het wild veel tegen. Hij houdt niet van schaduw en staat graag in de volle zon in de warme landen. Hij is winterhard, maar een zeer strenge winter overleeft hij niet. Mocht hij bevroren zijn, overleven de olie houdende zaden bijna altijd en geven het volgende voorjaar veel jonge plantjes.

De plant heeft pracht, zeer fijn geveerd blad en is niet alleen een sieraad in de kruidentuin, maar ook in de siertuin. Meestal helder groen maar ook bronskleurige varianten en kan 1,5 tot 2 meter hoog worden. Door kwekers zijn de opgezwollen bladschede doorontwikkeld tot een eetbare knol. Die vooral gegeten wordt als een aromatische groente bijvoorbeeld bij visgerechten. De pikante smaak heeft een toets van anijs en de zaden neigen iets naar bitter. Voor kinderen is het leuk om de holle strengel als rietje te gebruiken en hierdoor water te drinken, waardoor de zoete smaak aan de binnenkant van het rietje er limonade van tovert.

Venkel ontkrampt

Venkel in de grondIn de oudheid was het al een bekend kruid. Karel de Grote liet het naar al zijn tuinen transporteren en het werd zowel gebruikt tegen luizen en vlooien (en andere lichaamsparasieten) bij de soldaten alsook als afrodisiacum. Venkelzaad werd ook gebruikt om het hongergevoel te onderdrukken in arme en schaarse tijden en daardoor kan het ook gebruikt worden als afslankmiddel. Wij kennen vooral de kramp opheffende en spijsvertering bevorderde werking en het helpen oplossen van slijmen. Ook zogende moeders kennen de eigenschap van het drinken van venkelthee waardoor ze meer moedermelk produceren en het ontkrampt het nog tot ontwikkeling komende spijsverteringsstelsel van baby’s. Het wordt ook wel in combinatie gebruikt met anijs, kummel of karwij om de krampopheffende en anti parasitaire werking die het heeft op de darmen en spijsvertering.

Een bijzondere persoonlijke ervaring is dat mijn moeder, die ik op jonge leeftijd verloor, en mijn lieve schoonmoeder, ver in de 90, beide in hun laatste levensdagen zich nog ondersteund voelden door kleine slokjes van de zacht, zoete venkelthee. Dit geeft ons de ervaring dat dit prachtige kruid ons kan begeleiden van de wieg tot het graf.

Dit artikel is geschreven door Marry Foelkel. In meer dan 25 jaar heeft Marry Foelkel een schat aan ervaring opgedaan met de toepassing van kruiden voor gezondheid en wellness.

 

Comments are closed.