Verlaag je cholesterol op een natuurlijke wijze

0

Hoewel het gebruik van te veel verzadigde vetten vaak als oorzaak voor een hoog cholesterol wordt gedacht lijkt een andere verklaring logischer. De vertering van deze verzadigde vetten kost het lichaam erg veel energie en gaat over meerdere schijven in het lichaam.

Koolhydraten daarentegen vormen de basis voor snelle bloedglucose stijgingen waarbij het teveel aan glucose, dat niet verbrandt, in de cellen opgeslagen wordt als glycogeen, een voorstadium van vet en cholesterol. De hoogste concentratie van glycogeen bevindt zich in de lever en juist in de lever wordt cholesterol gemaakt van het voorradige glycogeen. De basis voor een hoog cholesterol ligt in de voorraad glycogeen die zoals duidelijk is voor het merendeel uit glucose en dus uit koolhydraten (meelspijzen) gewonnen wordt.

Als ‘bewijsvoering’ voor bovenstaande benadering kan aangehaald worden dat mensen die het zogenaamde Atkins dieet volgen allemaal erg veel verzadigde vetten eten en toch allemaal een laag cholesterol hebben. Daarentegen heeft het uitsluitende gebruik van meervoudig onverzadigde vetzuren zonder het gelijktijdig verminderen van het koolhydraatgebruik slechts ongeveer 10% cholesterolvermindering tot gevolg, wat meestal een veel te geringe verlaging is.

Maatregelen die je zelf kunt treffen om je cholesterol te verlagen:

  • Verminder het gebruik van de hoeveelheid koolhydraten.
    (aardappelen, rijst, pizza, macaroni, spaghetti en brood.)
  • Wanneer je deze producten gebruikt, eet dan zoveel mogelijk volkoren producten.
  • Gebruik als ontbijt het zogenaamde Budwigpapje.  Dit bevat veel omega 3 vetzuren en heeft een cholesterolverlagend effect.

Foto: Sleepy Claus (Flickr, licentie: CC BY 2.0)

Comments are closed.