Wat is de voedingsstof die de meeste mensen te weinig binnen krijgen?

0

Deze week las ik een blog van Richard de Leth van Oersterk. Ik volg Richard al jaren. Hij was in 2007 bijna afgestudeerd arts toen hij ontdekte dat hij álles geleerd had over ziekte, en nauwelijks iets over gezondheid. De Oersterk beweging die hij oprichtte stimuleert mensen hun eigen weg naar optimale gezondheid te vinden. Ik deel zijn inzichten graag hier.

Vezels

Richard schreef over het belang van het eten van genoeg vezels. Vezels zorgen ervoor dat je meer energie hebt, meer focus en een betere kwaliteit van leven. Daarnaast helpen ze mee bij het voorkomen van hart- en vaatziekten, diabetes, kanker, overgewicht…

Waarom speciaal vezels, wat doen ze precies? Vezels zijn voeding en brandstof voor de bacteriën in je darmen. We hebben net zoveel darmbacteriën als lichaamscellen, bij elkaar gemiddeld wel twee kilo. Als je goed voor je bacteriën zorgt, zorgen ze ook goed voor jou.

Hoeveel vezels per dag ?

Vrouwen wordt geadviseerd 30 gram vezels per dag te eten, mannen 40 gram. Maar… bijna niemand haalt dat. De maag-lever-darmstichting meldt dat vrouwen gemiddeld 19 gram en mannen 23 gram binnen krijgen. En dat terwijl de oermens zo’n 100-150 gram vezels per dag at. Een oervolk in Tanzania eet dat vandaag de dag nog steeds.

Vezels via groenten

De meest logische manier om meer vezels te eten is meer groenten eten, liefst 400-500 gram per dag. Dat lijkt veel maar weeg het maar eens af, het valt best mee. Je darmbacteriën houden het meest van zoete aardappel, knolselderij, pompoen, bietjes…ronde wat zoetige groenten. Deze groentevezels zijn veel voedzamer voor je darmen dan de vezels uit brood, pasta en rijst.

Hoe eet je je gemakkelijk meer groenten?

  • Eet elke dag een kop verse groentesoep bij je lunch. Tip: maak in het weekend een grote pan zodat je het alleen hoeft warm te maken of kunt meenemen naar je werk. Varieer met de groenten!
  • Eet groenten bij je lunch: komkommer, tomaatjes, verse kiemgroenten, avocado.
  • Eet bij de avondmaaltijd een ruim half bord met groenten: gekookt, gestoomd, wat rauw, pickels…wissel vooral af. Alles bij elkaar eet je zo al snel 500 gram groenten.

Hopelijk inspireert dit verhaal jou om meer groenten te eten en daarmee te kiezen voor meer energie, focus en kwaliteit van leven.

Hartelijke groet van Hilda Mossink
e-mail: info@eet-echt-eten.nl
Tel. 06-44286934

Comments are closed.