Vier tips om te consuminderen

0

Steeds meer Nederlanders houden zich bezig met consuminderen. Consuminderen staat voor het minder kopen, gebruiken of verbruiken van spullen. Deze levensstijl heeft veel voordelen voor het milieu en jouw portemonnee. Je leeft een stuk bewuster én wordt hierdoor ook gelukkiger. In dit artikel lees je hoe jij kunt consuminderen.

1. Koop zoveel mogelijk tweedehands

Heb je nieuwe kleding of meubels nodig? Koop het dan tweedehands. Tweedehands kleding is veel beter voor het milieu dan nieuwe kleding. Wist jij dat er voor het maken van een nieuwe spijkerbroek tussen de 7.000 en 10.000 liter water nodig is? Daarnaast is gedragen kleding natuurlijk een stuk goedkoper dan nieuwe kleding. Tweedehands kleding shop je tegenwoordig eenvoudig via handige apps zoals Vinted, Marktplaats en United Wardrobe. Wat ook een leuke uitdaging is, is om een maand (of een halfjaar) helemaal niets te kopen.

2. Kies voor sim only

De productie van mobiele telefoons zorgt voor veel CO2-uitstoot. Daarom is het beter voor het milieu om wat langer met je mobiele telefoon te doen. Bovendien is het echt niet nodig om elke twee jaar een nieuwe telefoon aan te schaffen. Met een sim only abonnement betaal je elke maand alleen voor de kosten van het bellen, sms’en en internetten. Dit is een stuk goedkoper dan een telefoonabonnement met toestel. Daarnaast is het meestal mogelijk om maandelijks de bundels van je abonnement naar boven of beneden bij te stellen. Bovendien heb je met een sim only abonnement geen BKR registratie achter je naam staan.

3. Minder energie verbruiken

Wil jij consuminderen op je energie? Dan is het verstandig om te bekijken welke apparaten onnodig energie verbruiken. Denk hierbij aan een smartphone die onnodig lang aan de lader ligt, of apparaten die in de stand-by-stand staan. Je zou er ook voor kunnen kiezen om de auto wat vaker te laten staan óf om de auto te verkopen. Benzine is belastend voor het milieu. Bovendien kun je voor kleine stukjes ook de fiets pakken. Moet je toch wat verder weg zijn? Het is tegenwoordig heel eenvoudig om via autodeelplatforms een (elektrische) auto te huren. Het OV is natuurlijk ook een optie.

4. Spullen uitzoeken en verkopen

Ontspullen en consuminderen gaan bijna samen hand in hand. Door spullen te verkopen die je niet gebruikt of niet nodig hebt, creëer je rust in huis én in je hoofd. Je kunt de spullen verkopen op Marktplaats of op een vlooienmarkt. Op deze manier verdien je ook nog eens een leuk zakcentje bij. Lukt het niet om de spullen te verkopen? Geef ze dan weg aan een goed doel, zoals het Leger des Heils of Stichting babyspullen.

Dit is een partnerbijdrage van Pricewise

Comments are closed.