Hoe onderhoud je een vijver in winter?

0

De bladeren vallen van de bomen en het is alweer een stuk kouder. Hoogste tijd om je vijver winterklaar te maken zodat vissen, kikkers, en waterplanten de winter overleven en je er in de lente er weer volop van kunt genieten. Het klinkt misschien gek maar tijdens de wintermaanden is niets doen het beste voor je vijver. Waterplanten stoppen met groeien en vissen verlagen hun stofwisseling drastisch.  Je moet wel een paar dingen doen ter voorbereiding voordat je vijver en haar bewoners van december tot en met februari in winterslaap gaan. Hieronder lees je wat.

Reigers houden geen winterslaap

De grootste vijand van je vissen zijn reigers. Helaas gaan houden die geen winterslaap en hangen vaak tijdens de wintermaanden rond bij vijvers om een makkelijk maaltje te scoren. Span dus een net en laat het de hele winter zitten. Zo voorkom je dat reigers je vijver leegeten. Bijkomend voordeel is dat dat bladeren van bomen die laat in het jaar hun bladeren verliezen niet in je vijver kunnen vallen.

Zet je apparatuur uit

Zoals gezegd is het verstandig om geen vinger naar je vijver uit te steken in de winter. Dat betekent ook dat je anders essentiële vijverbenodigdheden zoals vijverpomp, filters en zuurstofpomp uitschakelt. Op die manier kan zich onder in de vijver ongestoord een waterlaag vormen waar de temperatuur constant is. Daarin overleven vissen, kikkers, salamanders en waterplanten winterse buien en temperaturen.

Vijver wordt ijsbaan

Als je vijverbak dichtvriest is dat geen enkel probleem voor je vissen en waterplanten. Die gedijen prima onder een laagje ijs of sneeuw. Als het ijs na een dag of 14 niet vanzelf smelt kan er een paar gaten in maken. Bijvoorbeeld door er hier en daar een beetje kokend heet water op te gieten. Als het gaat sneeuwen en dit op het ijs liggen is het wel goed om dat weg te vegen. Zo laat je zonlicht toe in de vijver. En dat is weer beter voor je vissen en planten.

Klaar voor het voorjaar

Als de temperaturen weer stijgen, de knoppen weer aan de bomen komen en het leven in je vijver uit de winterslaap ontwaakt is het tijd om je vijver klaar voor het voorjaar te maken. Zacht water is een van de grootste problemen voor veel vijvers in de lente. Dit maakt dat waterplanten slecht groeien. Hierdoor blijven voedingsstoffen achter in het water waardoor zweef-alg de kans krijgt om de groeien. Met als gevolg: troebel water en een verslechterende habitat voor vissen en planten. Zorg dus dat de waterhardheid aan het begin van het voorjaar in orde is.

Dit is een partnerbijdrage van Lequal.

Comments are closed.