Vlier: de medicijnkast van de boeren (en voor ons)

0

Ze zijn er weer, de geurige witte bloesems aan de vlier. Loop er niet zomaar langs, maar maak gebruik van deze aromatische schermen met de geurende stampers en het energie gevende eiwit van het stuifmeel.

Dus pluk en gebruik deze schermen, schoon en ongewassen. Want de vlier is een echte medicijnkast en alle onderdelen zijn bruikbaar.

Geneeskrachtige eigenschappen

Het is een van de oudste cultuur gewassen. Hij is al bekend uit het Neoliticum (Nieuwe Steentijd, 2000 voor Chr.). Deze struik zit boordevol geneeskrachtige eigenschappen en was de medicijnkast van de boeren. Elke boer had ze vroeger op het erf dichtbij de melkschuur staan, omdat de geur van het blad vliegen en insecten op afstand houdt. Dat maakt de vlier ideaal tegen muggenbeten. Je insmeren met  vlierblad is een geweldig antimug-middel voor mensen die hun tentje in de vakantie aan de rand van het meertje zetten. Maar de vlier helpt ook voor ernstiger klachten. Hij staat bol van de antivirale eigenschappen en is een sterke antioxidant. Zo wordt hij gebruikt bij keelklachten, astma of reumatische pijnen (bloesem en bessen). De bloesem en bessen zijn vochtafdrijvend en sterk ontzurend. Kortom: we hebben hier te maken met een echte alleskunner. Verder komen er steeds meer wetenschappelijke rapporten over de antivirale eigenschappen en dan denken we vooral aan de ondersteuning en het voorkomen van een influenza virus.

Hele jaar plezier

Het aardige van de vlier is dat je er het hele jaar door plezier van hebt. Dat begint al in januari als de eerste blaadjes aan de bomen komen. Die zijn prima te gebruiken voor een reinigende voorjaarskuur. Als de blaadjes worden gekookt in kokosvet, kan er een geneeskrachtig zalfje van gemaakt worden dat helpt tegen winterhanden en aambeien. De bast wordt gebruikt als zweetmiddel en braakmiddel.

De bessen hebben een sterk antivirale werking. Er is een beroemd antigriep-drankje voor kinderen op basis van vlierbessen, genaamd Sambucol. Wetenschappelijk is aangetoond dat dit werkt op 15 influenzavirussen. De antivirale werking staat dus buiten kijf, maar je kunt het drankje ook zelf maken.

De bloesem is door zijn zachtheid en fijne smaak vooral voor kinderen geschikt en een van de lekkerste producten uit de wilde natuur voor ieder mens (in pannenkoekjes, drankjes en gezonde snoeperijen).

Nog krachtiger is het drankje van de bessen. Pluk gewoon een paar kilo vlierbessen, in de herfst, en maak je eigen drankje. Dan kom je gratis en gezond de winter door.

Eén waarschuwing is hier op zijn plaats. Zolang ze groen zijn, zijn de bessen, in grote hoeveelheden giftig.  In kleine hoeveelheden werken ze laxerend. Je kunt er diarree van krijgen. Gebruik nooit groene bessen. Het pitje in de donkere bessen werkt ook laxerend dus laat er even de kook over gaan. Bijzonder is ook de judasoor die we in de herfst van de stam van een beschadigde vlier kunnen vinden. Deze wordt gebruikt in de Chinese geneeskunde.

Gefrituurde Vlierbloesem

  • Ongewassen vlierbloesem, ongeveer 10 stuks
  • 100 gr. speltbloem of amandelmeel
  • 1 ei, optioneel
  • 1.5 dl lauw water
  • En een snufje Keltisch zout

Maak een beslag van alle ingrediënten, behalve de bloesem. Houdt de bloesem bij het steeltje en doop hem in het beslag tot alle bloempjes helemaal bedekt zijn, frituur of bak de bloesem in hete olie of vet tot ze goudbruin zijn en laat ze op keukenpapier uitlekken.

Dit artikel is geschreven door Marry Foelkel. In meer dan 25 jaar heeft Marry Foelkel een schat aan ervaring opgedaan met de toepassing van kruiden voor gezondheid en wellness.

Foto: USFWS – Pacific Region (Flickr, CC BY)

Comments are closed.