Voeding die kruisreacties geven met gluten

0

Glutengevoeligheid komt vaak voor. Je hebt je voeding al aangepast door de gluten weg te laten maar toch blijf je last houden van klachten! Hoe kan dat toch? Maar wist je dat er ook producten zijn die een kruisreactie kunnen geven?

Andere glutenvrije voedingsproducten bevatten proteïnen die op gluten lijken. Het kan zo zijn dat je lichaam ze verwart met gluten en je immuunsysteem op dezelfde wijze gaat reageren als dat er gluten gegeten worden. Deze kruisreacties kunnen net als gluten voor schade zorgen aan je darmen en ontstekingsreacties geven.

Eet je al glutenvrij en ervaar je toch nog klachten of symptomen die erop lijken toch met een glutengevoeligheid te maken hebben? Houd dan eens een voeding dagboek bij van een paar dagen en kijk of je voeding gebruikt die mogelijk een kruisreactie geven als zijnde dat je gluten eet.

Laat ook die voeding dan weg gedurende 2 maanden en kijk dan of de symptomen verminderen en je klachten verbeteren. Na 2 maanden ga je één voor één een voeding product toevoegen en kijk welke reactie geeft.

Welke voeding geven mogelijke kruisreactie?

Chocolade, amarant, mais, koffie, boekweit, eieren, zuivel, kaas, melk (caseïne, whey proteïne), gierst, sesam, haver, gist, teff, aardappel, soja en rijst.

Ik hoop dat je hier je gezondheidsvoordeel uit kunt halen.

Gezonde groet,

Celien van Dalen, RefleX-Zwolle

Comments are closed.