‘Voedingsindustrie ondermijnt volksgezondheid’

0

De voedingsmiddelenindustrie gebruikt dezelfde tactieken als de tabaksindustrie om de volksgezondheid te ondermijnen. Grote foodmultinationals zouden mede bijdragen aan de wereldwijde stijging in chronische ziektes.

Dit stellen onderzoekers in een wetenschappelijke paper in de Lancet.

Voedingsindustrie verantwoordelijk welvaartsziekten

Volgens de wetenschappers zijn voedingsbedrijven in belangrijke mate verantwoordelijk voor de wereldwijde groei van welvaartsziektes. Ze wijzen op de groei van ongezonde producten in landen met veel lage- en middeninkomens. Juist in deze landen, waar de consumptie van de producten nog laag is, valt forse groei te behalen. In 2010 overleden ruim 34,5 miljoen mensen aan welvaartsziekten als kanker en diabetes wereldwijd. Dit komt neer op 65% van alle doden in dat jaar. De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) wil de mortaliteit als gevolg van welvaartsziekten in 2025 met een kwart verminderen.

Zelfregulering voedingsindustrie

Om de volksgezondheid te verbeteren is een multidisciplinaire aanpak nodig, menen de wetenschappers. Zelfregulering is daarbij een heilloze weg. “Zelfregulering is zoiets als inbrekers je sloten laten installeren”, vertelt professor Ron Moodie van de Universiteit van Melbourne. “Je voelt je veilig maar je bent het niet.”

Bron: VMT.nl

Foto: Michael Stern (Flickr, CC BY-SA)

Comments are closed.