Voor mij natuurzeep natuurlijk!

0
Het klimaat, een hot item. Je denkt dan misschien in eerste instantie aan veranderingen qua temperatuur en aan CO2-uitstoot. Maar ook met je dagelijks zeepgebruik kan je bijdragen tot een beter milieu en vooral ook zelf gezonder worden. Op voorwaarde uiteraard dat je de juiste zeep gebruikt.

Zeep en zeep is twee… of drie of vier.

Fabriekszeep

Iedereen kent fabriekszeep. Die bevat grondstoffen uit de petrochemische industrie, palmolie en/of dierlijk vet en daar worden nog een hele reeks kleur- en bewaarmiddelen e.a. aan toegevoegd. De glycerine die tijdens het proces ontstaat en verzachtend werkt voor de huid, wordt onttrokken. Het is dus niet verwonderlijk dat fabriekszeep huidirritaties veroorzaakt en de totale hormoonhuishouding en ook ons immuunsysteem aantast.
Dan beter kiezen voor ambachtelijke zeep, dacht je? Niet per definitie. Ambachtelijk wil gewoon zeggen dat zeep op originele of traditionele manier gemaakt werd, meestal ook kleinschaliger. De mechanisatiegraad is veel beperkter. Maar ambachtelijke zepen bevatten vaak synthetische stoffen die de zeep een eigen karakter geven. Een ambachtelijke zeep is dus bijlange niet steeds natuurlijk.
Handgemaakt dan maar? Denk aan de leuke zeepjes uit de zeepwinkeltjes. Die hebben haast altijd fabriekszeep als basis. Maar door er een leuke vorm aan te geven en glitters en een heerlijke geur toe te voegen, lijkt het alsof alles natuurlijk is. Niet dus.

Natuurzeep, what’s in a name?

Echte natuurzeep bevat enkel natuurlijke ingrediënten. Plantaardige oliën en vetten vormen de basis en daar zijn geen bewaarmiddelen voor nodig. Het eventuele kleuren gebeurt met natuurlijke stoffen. Essentiële oliën zorgen voor een geurtje. Je voelt het verschil direct. Natuurzeep voelt zacht aan, in tegenstelling tot fabriekszeep die een trekkerig gevoel geeft aan je huid.

Voordelen voor jezelf

Bij zeep denk je in de eerste plaats aan je huid. Dit orgaan moet goed in balans blijven. Natuurzeep is hiervoor het perfecte middel. De reiniging gebeurt op een zachte, milde manier. En de verzorgende oliën zorgen ervoor dat het huidvet dat verdwijnt door het schrobben al snel terug aangevuld wordt, waardoor je huid beschermd is tegen uitdroging.
Ook voor je haar is natuurzeep een droom en dat had je misschien niet direct verwacht. Bij haar wassen denken we onmiddellijk aan shampoo. Schakel eens om naar natuurzeep en je haar zal je dankbaar zijn. Door de chemische stoffen uit shampoos raakt de talgproductie van je hoofdhuid uit balans en is je haar snel opnieuw weer vettig. Natuurlijke haarzeep wast je haar, maar de aanwezige haaroliën blijven behouden en dit is alleen maar bevorderlijk voor je haar en hoofdhuid. In het begin misschien de klik maken en even wennen, maar zeker het proberen waard.

Door het bos de bomen zien

Natuurzeep herken je aan zachte, aardse tinten en subtiele geuren. Een fel gekleurd stuk zeep is zeker synthetisch. Producenten zijn ook verplicht om de ingrediënten te vermelden. Lees dus steeds de verpakking. En eens je aan de slag gaat met je stuk zeep, voel je direct het verschil en zal je vaak zelfs geen bodylotion meer nodig hebben, zo zacht wordt je huid.

Comments are closed.