Voorjaarsmoeheid en acupunctuur

0

De lente, samen met de herfst, zijn de seizoenen waarbij de verandering van het klimaat het grootste zijn. De natuur werkt toe van het minimum (winter) naar het maximum (zomer) aan groei en temperatuur.

In deze tijd van verandering wordt er veel arbeid verricht, leven is hard werken šŸ™‚ Dit betekent ook dat er ook veel potentie is voor problemen. In het klimaat laat zich dit zien in de grote veranderingen van het weer ā€“ ā€œmaart roert zijn staart | april doet wat het wilā€. Harde wind, regen, hagel, koude en warmte kunnen zich dagelijks afwisselen.

Chinese geneeswijzen (CG) zien de onstuimigheden van de natuur gelijk aan de problemen die zich kunnen voordoen in het menselijk lichaam, we zijn immers gemaakt uit de natuur en al haar elementen. Om dat te begrijpen wordt er gebruik gemaakt van de vijf elementenleer.

Vijf elementen (vijf fases)

De vijf elementenleer is een filosofie uit de CG. Het is een manier om het leven en levensprocessen te beschrijven en begrijpen. De vijf elementen zijn: hout, vuur, aarde, metaal en water en ze zijn toe te passen op eindeloos veel dingen, hieronder een voorbeeld:

Hout Vuur Aarde Ā Metaal Water
Klimaat Wind Hitte Damp Droogte Kou
Seizoen Lente Zomer Na-zomer Herfst Winter
Verandering Ontspruiten Groei Transformeren Oogsten Opslaan
Beweging Naar buiten Omhoog Circulair Naar binnen Omlaag
Emotie Woede Vreugde Piekeren Verdriet Angst
Orgaan Lever Hart Milt/Maag Longen Nieren
Structuur Pezen Bloedvaten Spieren Huid/haar Botten
Zintuig Ogen Tong Mond Neus Oren

In deze tabel zie je hoe de vijf elementen gekoppeld zijn aan de verschillende facetten van het leven- zowel buiten het lichaam als binnen het lichaam. Met deze afgeleiden kan je begrijpen hoe je steeds verder associaties kan maken over het type onbalans, wat tegelijkertijd weer informatie geeft over hoe deze onbalans weer op te lossen.

We zitten nu bijna bij de lente, tijd van de lever en ook tijd van een grote verandering. In de natuur ontspruiten de planten zich weer en is er een sterke groei en beweging naar activiteit. Dat is ook zo in ons lichaam. Maar wat gebeurt er wanneer dit niet lukt in harmonie met het seizoen? Bijvoorbeeld omdat de winter te sterkt was (of het lichaam te zwak) en het lichaam eigenlijk nog niet klaar is voor de lente.

Voorjaarsmoeheid

Wanneer de energie en bloed niet kunnen bewegen zullen deze stagneren. Dit zou op zich zelf al een gebrek aan energie of misschien wel hoofdpijn kunnen veroorzaken. Grote kans dat deze hoofdpijn zich uit op de Lever/Galblaas meridiaan (zijkant van het gezicht, bij de ogen of op het topje van het hoofd). En bedenk ook eens wat een gebrek aan beweging zou kunnen doen met onze emoties. Er is niets frustrerender dan dat je iets wil doen maar het kan niet of lukt niet! Daarom is boosheid de emotie die bij de lente hoort. Alles bij elkaar zijn dit typische voorjaarsklachten, men noemt dit ook wel voorjaarsmoeheid!

Hooikoorts

In CG is er een speciale relatie tussen alle vijf de elementen. Het element van de lente (hout/de Lever) wordt normaal in balans gehouden door het element van de herfst (metaal/de Long). Wanneer de Long energie te zwak is, of de Leverenergie te sterk, kunnen klachten zich ook uiten op het zintuig wat hoort bij de Longen, de neus. Gevolg: niezen, loopneus: hooikoorts. Kijk ook hier voor mijn eerdere blog over hooikoorts.

Ook de gebrekkige beweging en moeheid waar ik het eerder over had, helpen in dit jaargetijde niet mee. Te weinig energie kan er voor zorgen dat de afweer zwak is ā€“ waardoor het lichaam te snel overprikkeld is. Wanneer je wat meer van mijn blogs hebt gelezen weet je dat te weinig energie ook heel goed kan leiden tot te veel afvalstoffen. Deze verstoren het hele beeld nog verder.

Energie, doorstroming en afvalstoffen zijn dus ook belangrijke punten om bij de behandeling goed in de gaten te houden. Bij Nurture Your Nature houden we met al deze aspecten rekening en bovendien zijn de adviezen en behandelingen op maat!

Heb je vragen, of wil je jouw situatie bespreken? Neem dan vrijblijvend contact met me op, ik help je graag!

AlexĀ Djukanovic
www.nurtureyournature.nl
www.facebook.com/AlexAcupunctuur

Foto door: Stan Marston, onbewerkt. Gedeeld onder creative commons rechten.

Comments are closed.