Waarom je nu al aan je moestuin volgend jaar moet denken

0

Het moestuinjaar is nog niet eens ten einde en toch zit ik met mijn hoofd al bij volgend jaar. Natuurlijk zou ik even rust kunnen nemen en even niet meer met de handen in de aarde zitten. Maar dat zou funest zijn voor volgend jaar. Het is namelijk nu dat je moet weten wat je volgend jaar wilt. Zo kun je jezelf en de grond optimaal voorbereiden en weet je perfect waar je volgend jaar aan toe bent!

GroentenEr zijn meer dan duizend soorten groenten en fruit waar je uit kan kiezen om volgend jaar in de moestuin te zetten. Niet altijd even makkelijk dus om een keuze te maken. Enkele tropische soorten zoals kokosnoot en mango vallen sowieso al af door ons niet zo tropische klimaat. Alle andere soorten hebben wel een variant die je hier kan planten. zeker als je de luxe van een serre hebt. Nu waar let ik dan op als ik nadenk over mijn moestuin volgend jaar.

  1. Het belangrijkste: wat lust ik graag? Waarom zou ik een groente of fruit in mijn tuin zetten die ik helemaal niet lust? En ook omgekeerd. Wat ik heel graag lust krijgt extra plek in de moestuin.
  2. Hoeveel kost het in de winkel? Zo heb je bijvoorbeeld wortelen of aardappelen. Groenten die best wel wat plek innemen, maar die in de winkel zeer goedkoop zijn. Hoe leuk het ook is om alles voorradig te hebben in de tuin, dan kies ik liever voor groenten waar je in de winkel veel geld voor betaald.
  3. Hou het een beetje spannend. Af en toe plant ik iets dat ik niet ken. Zo ga ik dit jaar enkele zaken planten die ik niet kende, nog nooit heb geplant en zelfs nog nooit heb gegeten. De luxe van een moestuin is ook dat je nieuwe variëteiten leert kennen. Waarom zou je eens niet voor paarse erwten of zwarte courgettes gaan? Of voor bolle courgettes of 1 van de 100den soorten pompoenen?
  4. Niet onbelangrijk: hoeveel plek heb je? Heb je één vierkante meter, dan is het een beetje verspilling van plek om daar een courgette op te zetten. Dan heb je enkel die groente en voor de rest niets. Dan ga je beter voor wat worteltjes, een komkommerplant die klimt, spinazie en wat verse kruiden. Meer leven in de tuin, meer leven op je bord.
  5. De locatie en tijd. Dit zijn twee cruciale factoren. Enerzijds heb je de locatie. Heb je veel uren zon? Of veel schaduw? Stem je keuzes daar op af. Is je tuin vlakbij en kun je elke dag gaan kijken of moet je een eindje rijden en kun je niet elke dag erbij? Ga dan voor de makkelijkste soorten. Groenten waar je bij wijze van spreken bijna niet naar hoeft om te kijken.

In november/ december al nadenken over de moestuin volgend jaar zorgt ervoor dat ik geprikkeld blijf en ‘goesting’ blijf hebben om ook volgend jaar aan de slag te gaan. Bovendien ben je dan de grote massa voor en kun je soms mooie koopjes op de kop tikken wanneer je zaden koopt.

dsc_1943Om mensen te stimuleren en te helpen hun leven wat meer ecologisch verantwoord te maken, heb ik zaadpakketjes op maat van verschillende tuinen gemaakt. Elk zaadpakketje bevat zes verschillende soorten groenten en zijn gericht op een kleine tuin, een makkelijke tuin of een mooie tuin. Handig aan deze pakketjes is dat je er elke maand een mail bij krijgt die je begeleidt doorheen het hele proces van het moestuinieren.

Bekijk gerust alle pakketjes eens op je gemak op de webshop van Groenten uit Edegem.

Deze bijdrage is geschreven door Robby Sallaets van groentenuitedegem.be

Comments are closed.