Waarom wandelen ook voor jou zo’n goede manier van bewegen is

0

Jong en oud zijn tijdens de coronacrisis veel meer gaan wandelen, zo lieten diverse media al aan het eind van 2020 weten. Maar deze vorm van bewegen was wellicht ook zonder pandemie vroeg of laat door de massa omarmd. Het is gezond voor lichaam en geest, leerzaam en inspirerend. Zeker wanneer je het dagelijks doet, al dan niet met een hond.

Interactie met dieren en het sociale aspect

We denken liever niet meer aan die strenge lockdown, maar dat was het tijdstip dat veel hondenbezitters toch een geldig excuus hadden om de deur uit te gaan. Anderen zagen dat en schaften zich prompt ook een viervoeter aan. Het is triest dat velen die beestjes intussen weer naar het asiel gebracht hebben, maar wellicht kun jij een vriendje gebruiken dat je stimuleert om dagelijks de frisse lucht op te zoeken? De interactie met een dier is leerzaam voor mensen in welke leeftijdsgroep dan ook en ontmoetingen met andere hondenbezitters leveren altijd wel gesprekjes op. Let wel: een hond is bijna net zo’n zorg als een kind. Vrees je een hoge rekening bij de dierenarts? Denk dan aan een hondenverzekering om medische kosten vergoed te krijgen.

(Uit)vogelen

Maar ook zonder hond is men, in het kleine Nederland, een wandeling meer gaan waarderen. De coronacrisis was daarbij het laatste zetje tot het besef dat Nederland heel mooi kan zijn. Waar je ook woont, er is altijd wel een ontsnappingsroute naar een natuurgebied, waar diverse flora en fauna op je wachten. Zo’n wandeling langs duin, bos en beek is niet voorbehouden aan senioren of biologen: veel jongeren zijn het gaan doen en kochten zelfs een camera om dieren en landschappen vast te leggen, terwijl ze op hun telefoon dierengeluiden opnemen en uitvogelen met welke soort ze te maken hebben. Zowel fotograferen als vogelen is uitermate hip geworden. De neiging om dichter bij de natuur te zijn groot. Je maakt er lekker je hoofd leeg, is eveneens een veelgehoorde uitspraak.

Wandelroutes en de verschillende seizoenen

Er is in de binnenlandse buitenlucht meer te doen en zien dan je denkt, en dat al lopend – dus bewegend. De drang naar het buitenland is in 2020 natuurlijk afgenomen door de van kleur verschietende bestemmingen, maar, zo zei een groot filosoof: elk nadeel hep z’n voordeel. Van de Kennemerduinen tot De Peel, van Het Drents-Friese Wold tot de Biesbosch, door heel Nederland worden wandelroutes herontdekt. En het mooie is: wie veel wandelt, ziet de schoonheid van de wisselende seizoenen. Waar de herfst voorheen nog wel eens een lichte depressie in gang zette, vind je nu wellicht klein geluk in een zeewind, vallende bladeren of nestende vogels.

Dit is een partnerbijdrage van Pricewise

Comments are closed.