Warm weer, ook voor de bijen

0

Het was een prachtige zomer, waarvan we eigenlijk tot voor kort konden genieten. Een lange maar zeer warme zomer, die bovendien ook nog erg droog was. Prettig voor iedereen die genoot van een heerlijke vakantie, maar de natuur had er echt veel last van.

Het voorjaar was uitstekend, redelijk weer, maar voor de bijen een waar paradijs. Alles bloeide massaal en de bijen haalde veel voorjaarshoning. De droge zomer die we daarna kregen maakte dat veel planten verdroogde en dat was overal duidelijk te zien; bruine gazonnetjes, verdroogde planten, afgestorven bomen en struiken, kortom de droogte hakte er in. Wat veel mensen zich nauwelijks realiseren is dat die planten, bomen en struiken, waarvan bestuivende insecten afhankelijk zijn voor hun voedselvoorziening geen nectar konden produceren vanwege de droogte. Dat betekende dat er daar waar de nood hoog was water aangevoerd moest worden zodat de bijen het water konden gebruiken om hun broednesten te koelen. Op verschillende plekken moest er vanwege het gebrek aan nectar bijgevoerd worden omdat de bijen het erg moeilijk hadden.

Uiteindelijk kwam er weer verbetering in het weer en daalde de temperatuur en kwam er regen, waardoor veel planten zich konden herstellen. Hierdoor presteerde de bijen het toch maar om alsnog een grote honingoogst binnen te halen. Deze zomerdracht bevat normaal veel Lindehoning maar de Linde bleef fors achter bij andere jaren; het water kwam voor de Lindehoning dit jaar echt te laat. Na deze zomerdracht gaan we als het mogelijk is naar de Heide, maar ook die was dit jaar grotendeels verdroogd. Een oud gezegde verteld dat “je de bijen door het water naar de Heide moet brengen en door het stof moet terughalen, dan heb je een goede heidejaar.” Eind juli gaan we ook altijd naar de Balsemien in de Biesbosch; deze was dit jaar extreem goed. Doordat deze planten met de voeten praktisch in het water staan en met de bloemen in de zon bracht die ons dit jaar weer veel van deze heerlijke honing.

Al met al kunnen we terugkijken op een prachtige zomer en een zeer goed honingjaar. De bijen hebben hard gewerkt en mogen het langzaam aan weer wat rustig aan doen. Het wintervoer is weer opgeslagen en daarmee zijn de laatste voorbereidingen voor de winter afgerond. De bijen gaan met het afnemen van de temperatuur korter op elkaar zitten. Samen vormen ze de wintertros waarin ze tot de eerste warme voorjaarszon lekker knus bij elkaar blijven zitten.

De winterperiode is altijd weer spannend. Pas in het voorjaar zullen we weten of we onze zorg voor de bijen goed genoeg was om te zorgen dat de bijengezond door de winter zijn gekomen.

Imkerij Ecopoll, Geffen

Comments are closed.