Warme truiendag

0

Jaarlijks wordt in Nederland de Warme Truiendag georganiseerd: een nationale energiebesparingsactie van Klimaatverbond Nederland & Greenchoice! Zet de verwarming lager, trek een warme trui aan en bespaar gezellig en comfortabel 6% energie – en dus 6% CO2 – per graad!

Waarom Warme Truiendag?

Elk jaar nemen weer vele honderdduizenden Nederlanders actief deel aan Warme Truiendag onder het motto: de groenste energie is de energie die je niet gebruikt. Op deze nationale dag van de energiebesparing zetten mensen de thermostaat massaal minimaal één graad lager en besparen zo, per graad, 6% energie en dus 6% CO2. De trui staat op deze dag symbool voor wat we samen zélf kunnen doen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. En dat we iets doen is hard nodig, niet voor niets werd de regering onlangs op de vingers getikt om haast te maken met het klimaatbeleid. Daarbij krijgt energiebesparing in het huidige landelijke energiebeleid nauwelijks de aandacht die het verdient. Een gemiste kans, wat ons betreft!

Het idee achter de Warmetruiendag is simpel: trek een warme trui aan, zet de verwarming lager, bespaar 6% energie per graad en dus 6% CO2 uitstoot. Daarnaast kun je de actie aankleden met leuke en energiezuinige acties om het belang van energiebesparing bij zoveel mogelijk mensen onder de aandacht te brengen. De organisatie heeft een aantal ideeën op hun website geplaatst die je thuis, op school, op de campus of op je werk kunt doen. Verder vind je op de site ook posters en andere actiematerialen.

5 februari 2016: tiende verjaardag!

Dit jaar wordt de tiende verjaardag van de Warmetruiendag gevierd. Een mooie gelegenheid om (weer) mee te doen, je buren, vrienden, familie, collega’s en klanten te enthousiasmeren en zo samen energiebesparing op de kaart te zetten! Want: het werkt! Op één dag kunnen we zo het jaarverbruik van drie Waddeneilanden samen besparen. En als we elke dag Warmetruiendag vieren, besparen we zo het jaarverbruik van een stad als Amsterdam!

Enorm energiebesparingspotentieel te benutten

Er is veel energie te besparen bij het verwarmen van woningen, kantoren en scholen. Bijna een kwart van ons energiegebruik wordt in gezet voor het verwarmen en koelen van gebouwen. Dat betekent dat hier ook een hele grote winst te boeken is voor het klimaat!

Kijk maar eens naar deze onderzoeken die allemaal wijzen op het enorme potentieel dat er ligt als het gaat om energiebesparing:

Onderzoekers van de universiteit van Cambridge laten zien dat door bestaande energiebesparingstechnieken en kennis slim in te zetten wereldwijd meer dan 70% kan worden bespaard. Uit onderzoek van o.a. de Universiteit van Tilburg blijkt dat de gemiddelde Nederlander onbewust onbekwaam is als het gaat om energieverbruik. Zo heeft 43% geen idee hoeveel zij maandelijks betalen voor hun gasverbruik. Verder blijkt dat 27% van de onderzochte huishoudens de thermostaat niet benut om energie te besparen. Het huis wordt ’s nachts op dezelfde temperatuur verwarmd als ’s avonds terwijl een lagere nachtstand de gasrekening met gemiddeld 11% kan laten dalen. Niet alleen consumenten en bedrijven worden aangesproken om energie te besparen, ook de overheid kan daarin een belangrijke rol vervullen. Onderzoek van het Tilburg Sustainability Center (TSC) laat zien dat gericht overheidsbeleid het energieverbruik van gezinnen doet dalen.
De organisaties achter de Greenchoice Warmetruiendag

De Greenchoice Warmetruiendag wordt jaarlijks op of rond 16 februari gehouden, rond de verjaardag van de inwerkingtreding van het Kyotoprotocol. De bedoeling van het Kyotoprotocol is om de uitstoot van broeikasgassen, die leiden tot klimaatverandering, wereldwijd te verminderen. Het Klimaatverbond is de Nederlandse initiatiefnemer van de Warmetruiendag; zij organiseerde deze actie van 2007 tot en met 2012 zelfstandig. Vanaf 2013 organiseren Greenchoice en het Klimaatverbond deze nationale energiebesparingsactie samen en heet het de Greenchoice Warmetruiendag.

Bron: www.warmetruiendag.nl

 

Comments are closed.