Wat doet een doula wel en wat doet ze niet?

0

“Had ik je maar eerder ontmoet….”
“Ze hebben me niet verteld, dat de verloskundige niet constant bij je blijft….”
“Mijn partner was helemaal de weg kwijt….”
“Ik voelde me zo alleen tijdens de bevalling”
“Het blijft toch een vrouwending, ik had zo te doen met mijn man”
“Ik had het gevoel dat ik flink moest zijn, voor iedereen om mij heen”
“Ze begrepen niet wat ik wilde, voelde me machteloos”
“Ik wil het zo graag overdoen”
“Waarom heeft niemand mij verteld wat er kon gebeuren?”
“Ik heb mezelf voor de gek gehouden, dacht dat ik dat wel even zou doen”
“Het vertrouwen in mijn lijf is weg, ik wil dat weer terugkrijgen”
“Het voelde alsof ik verkracht werd”
“Nooit meer een bevalling….nooit meer!”
“Het werd een keizersnede, het gevoel van falen draag ik nog steeds mee”
“Kraamtijd leuk? Nou bij mij niet!”
“Roze wolk? Ik heb hem niet gezien, laat staan gevoeld”

beeld zwangereUitspraken van vrouwen. Heftig en je wenst dat geen enkele vrouw en haar partner toe. Toch hoor ik ze vaak in mijn praktijk. Ik ben dan ook blij dat ik naast Klassiek Homeopaat ook doula ben. Dan kan ik tijdens het geboorteproces de vrouw en haar partner in hun kracht zetten.

De vrouw het vertrouwen geven dat zij dit kan. Vertrouwen geven door gewoon dichtbij te zijn en te blijven totdat het kind geboren is. Af en toe de man ontlasten….”ga maar even een loopje doen, even frisse lucht halen, dan kun je daarna er weer helemaal zijn voor je vrouw.”

Van de week begeleidde ik een heel lief en goed voorbereid stel bij de bevalling. Ze deden het fantastisch en toch wilde de laatste centimeters maar niet doorzetten. Toch maar naar het ziekenhuis, toch een beetje hulp van pijnstilling en weeën opwekkers. Niet leuk, wel nodig. De moeder was uitgeput en de weeën werden steeds minder krachtig.

Met rust en vertrouwen mocht ze na 23 uur weeën persen en een uur later werd de kleine meid geboren….ze heeft het op eigen kracht gedaan. En daar was ze zo blij mee en ze was trots op zichzelf  en iedereen om haar heen. Zonder de steun had ze het niet gered, zo zei ze direct na de geboorte van haar prachtige kind. Een positieve bevallingservaring is zo belangrijk voor moeder, vader en kind.

Als doula ben je er voor de algehele ondersteuning. In dit geval 24 uur lang. De oxytocine sleurt iedereen erdoorheen. Er is zoveel liefde in de verloskamer dat iedereen bergen kan verzetten en de barende voor 100% kan steunen. Oxytocine, het verbindingshormoon. Als dat goed mag stromen tijdens de weeën dan heeft de vrouw een goede aanmaak van haar eigen pijnstillende hormoon endorfine. Net als bij marathonlopers zorgt de endorfine er voor dat er een roes ontstaat waardoor de weeën goed opgevangen kunnen worden. Hoe meer rust, vertrouwen, af en toe wat humor, des te meer oxytocine en endorfine.

De doula geeft die rust. Wat kan je van de doula verwachten tijdens de bevalling. Voor velen is dat nog maar moeilijk voor te stellen. Misschien helpt het als ik de dingen die zij doet en dat wat zij niet doet eens uitschrijf voor je.

Wat doe ze wel?

Geeft emotionele en fysieke steun, en onpartijdige informatie

 • Geeft ondersteuning zonder te oordelen
 • Support bij alle soorten bevallingen
 • Staat achter de keuzes van de aanstaande ouders
 • Geeft suggesties die het proces kunnen ondersteunen en bevorderen
 • Helpt de partner om deze suggesties toe te passen
 • Geeft de partner een moment van rust als hij dat nodig heeft
 • Zorgt ervoor dat de partner genoeg eet en drinkt
 • Geeft ruimte aan de partner
 • Creëert een rustige en comfortabele omgeving
 • Werkt met jouw verloskundige, verpleegkundige, arts en kraamhulp als een team
 • Biedt geruststelling wanneer er spanning ontstaat
 • Moedigt moeder en partner om samen te werken gedurende het geboorteproces
 • Respecteert de grenzen van haar rol als doula
 • Staat je bij in de moeilijkste fases van het geboorteproces
 • Helpt je om contact te maken met jouw innerlijke kracht
 • Boezemt vertrouwen in dat jij jouw kind kan baren en verzorgen

Wat doet ze niet?

 • De rol innemen van jouw medisch verzorgen
 • De rol van de partner innemen
 • Medische adviezen geven
 • Grenzen overschrijden tussen andere leden van jouw geboorteteam
 • Jou dwingen dingen te doen, die jij niet wilt
 • Jou aan jouw geboorteplan houden, koste wat kost
 • Thuisbevallingen begeleiden zonder de aanwezigheid van een verloskundige
 • Onrust brengen tussen jou en jouw verloskundige/arts
 • Haar mening geven over hoe jij zou moeten bevallen en het ouderschap zou moeten invullen
 • Diagnoses geven
 • Medische procedures uitvoeren
 • Alleen maar “natuurlijke geboortes” begeleiden
 • Een filosofie hebben over “hoe een geboorte zou moeten verlopen”
 • Met het medisch personeel praten uit jouw naam
 • Voor jou pleiten
 • In jouw geboorteruimte komen zonder daartoe uitgenodigd te zijn

“Ik wist niet wat ik moest verwachten van jou als doula tijdens de bevalling. Ook al heb je het goed uitgelegd. Maar nu weet ik het zeker…..iedere man heeft een doula nodig tijdens de bevalling!”

En dit is de uitspraak van een hele gelukkige kersverse vader…..en zijn vriendin bevestigde zijn uitspraak van harte.

Groeten van doula Wil
www.wilmeijerkal.com

Foto’s: Will Take Care

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.