Dorn-therapeut? Wát voor therapeut ben jij?

0

De meeste mensen aan wie ik vertel dat ik Dorn-therapeut ben weten niet wat dat is. Niet raar natuurlijk, aangezien er in Nederland niet veel therapeuten zijn die zich zo noemen.

Er zijn er wel aardig wat die het erbíj doen. Leuk en interessant én meteen handig om accreditatiepunten mee te verzamelen voor de beroepsvereniging, maar niet om te gebruiken als hoofdtherapie. En dat, terwijl het zo’n prachtige methode is om op een zachte manier een lichaam weer in de oorspronkelijke staat terug te brengen.

Als je pijn voelt bij het bewegen, óf juist bij het op gang komen na een tijd rust, is Dorn-therapie een aangewezen toepassing om van de klachten af te komen. Het eerste wat een Dorn-therapeut doet is kijken of er sprake is van “beenlengte-verschil”. Ik zet dit tussen haakjes omdat er negen van de tien keer geen sprake is van een aangeboren afwijking, maar van het feit dat er teveel ruimte zit in de verbinding tussen heupbot en heupkom, of ruimte tussen in het gewricht van de knie of de enkel. Dit kan je meestal op een simpele manier oplossen met Dorn-therapie.

Deze correctie van het beenlengteverschil is de basis van de behandeling, want als je niet goed op je benen staat en dus niet recht staat, zal je ruggenwervelkolom bijna altijd problemen gaan geven. Je lichaam wil in een mooie verticale positie staan en zal bij scheefstand gaan corrigeren. Dit resulteert dan in scheefstaande wervels. Na de beenlengtecorrectie kijk ik naar de stand van de heupen, de rug- en nekwervels, de stand van je sleutelbeen en eventueel naar de andere gewrichten van schouders, ellebogen, polsen en vingers.

Aan de hand van wat ik tegenkom voer ik correcties uit. Terwijl de klant pendelbewegingen maakt met arm of been, kan ik bekken of wervel geleidelijk weer op de plaats schuiven door er druk op uit te oefenen. De pendelbeweging wordt gemaakt om de spiergroepen, die corresponderen met de wervel die op dat moment behandeld wordt, te ontspannen. Het idee is, dat de wervel zich zo makkelijker op zijn plek laat schuiven. Als klant voel je de druk op de wervel en als die niet goed zit kan dat even zeer doen, maar er wordt niet “gekraakt”.

Bij de Dorn-therapie draait het allemaal om goed kijken en goed voelen, met een dosis gezond verstand en een vleugje intuïtie. Vaak zijn 3 behandelingen genoeg om geen klachten meer te hebben of in ieder geval een goed idee te hebben of de Dorn-therapie wat voor je doet. En dan bedoel ik niet alleen voor je wervels, maar voor je héle lijf. Iedere wervel staat namelijk in verbinding met één of meerdere organen, waardoor ook klachten die in eerste instantie niets te maken lijken te hebben met je rugklachten, kunnen verminderen. Doordat je wervelkolom weer rechter gaat staan is de doorstroming naar je organen ook weer beter.

Bij mij was er na de eerste kennismaking met Dorn-therapie op een therapeutenbeurs, geen twijfel mogelijk; Dát wilde ik gaan doen! Nogal een omschakeling voor iemand die bijna 20 jaar bij een drukkerij werkte op dat moment en nog nooit iemand had behandeld. Gelukkig is het makkelijk te leren en te gebruiken. Officieel is het een leken-therapie, voor iedereen bruikbaar en toepasbaar.
Al tijdens de cursus bleek het míj al heel goed te helpen. Ondanks dat ik al een jaar bij een chiropractor liep, die mij al van een aantal klachten af geholpen had, kwam ik maar niet van de steeds terugkerende pijn in mijn onderrug af. Nu was die pijn weg! Tijdens de eerste cursusdag was bij mij beenlengteverschil en heuphoogteverschil gecorrigeerd. Blijkbaar had ik al die tijd scheef op mijn benen gestaan.

Ik wilde mensen gaan helpen. Toch vond ik niet dat ik het recht had om zomaar te gaan behandelen, ik wist bij wijze van spreken nog niet eens waar iemands maag nou eigenlijk precies zat, dus volgden er een aantal jaar studie en verdieping achteraan. Tot op de dag van vandaag gaat dat proces van verdieping door, heel gewoon voor vele therapeuten. In mijn volgende blog wil ik jullie vertellen wie er zoal komen voor een behandeling en de wonderlijke resultaten die bereikt kunnen worden door het gebruik van de Dorn-therapie.

Warme groet,
Renée van der Kroon

Praktijk Heel-zaam Deventer
(Dorn-therapeut, voetreflexologe en complementair therapeut)
www.heel-zaamdeventer.nl

“Voor als u zich weer met plezier door uw leven wilt bewegen…”

Comments are closed.