Wat is hersenmist en wat kun je ertegen doen?

0

Als je voortdurend moe, afgeleid en humeurig bent, kan het zijn dat je te maken hebt met hersenmist. Hersenmist kan worden veroorzaakt door gezondheidsproblemen, maar is daarnaast een bijwerking van onze snelle, geïndustrialiseerde leefwereld. Helaas helpt onze moderne gemaksvoeding niet om ons brein fit te houden. Dit kun je wél tegen hersenmist doen:

Ga voor gezonde eiwitten

Onze hersenen kunnen niet zonder gezonde eiwitten, dus zorg dat je dieet voldoende gezonde eiwitbronnen bevat. Bijvoorbeeld wild gevangen vis, vers vlees en eieren van grasgevoerde kippen. Als je zuivelproducten verdraagt, kun je hier ook gezonde eiwitten uit halen, net als uit biergist.

Eet minder suiker

Het beste is om alle suiker en andere snelle koolhydraten te laten staan, want deze voedingsmiddelen bevorderen het ontstaan van ontstekingen. Hersenmist houdt verband met ontstekingen in ons lijf, dus die kun je het beste voorkomen door ontstekingsbevorderende voeding uit je dieet te halen. Je vindt suiker niet alleen in frisdrank en snoep, maar ook in bewerkte voeding en lightproducten.

Ook veel gezonde producten bevatten suiker, zoals groenten, pindakaas en oplosthee. Wees daar alert op als je deze producten koopt. Op het etiket is suiker niet altijd goed herkenbaar. Let vooral op namen als ‘dextrose’, fructose-glucosestroop’ en ‘tarwestroop’, want dit is allemaal suiker.

Kies voor gezonde koolhydraten

Gezonde koolhydraten voorzien je hersenen van brandstof en dragen bij aan een gezond gewicht. Gezonde koolhydraten vind je in groenten, fruit, noten, havermout, quinoa, boekweit en naturel zuivel.

Vooral yam, avocado, pastinaak en zoete aardappels zijn rijk aan gezonde koolhydraten. Zet deze voedingsmiddelen dus op het menu om je lijf van gezonde brandstof te voorzien. Alleen als je wilt afvallen, kun je deze groenten het beste niet te vaak eten.

Voeg gezonde vetten toe aan je eetpatroon

Gehydrogeneerde oliën en andere bewerkte vetten zijn niet gezond voor ons brein, maar omega 3-vetzuren daarentegen wel. Bovendien hebben onze hersenen deze en andere gezonde vetzuren nodig om goed te functioneren.

Gezonde vetzuren vind je onder andere in kokos, avocado, noten, zaden, insecten, extra vierge olijfolie en vers vlees van grasgevoerde dieren. Neem deze voedingsmiddelen dus op in je dagelijkse eetpatroon. Alleen als je wilt afvallen, kun je zaden het beste alleen als smaakmaker gebruiken en van de noten slechts een klein handje nemen.

Ga gezond bewegen

Beweging geeft je energie en helpt tegen moeheid. Maar te veel beweging doet juist het tegenovergestelde. Bovendien raken je hormonen erdoor uit balans. Zorg dus voor voldoende rust tussendoor en wissel inspanning af met ontspanning.

Slaap minimaal 7 uur per nacht

Slapen is van essentieel belang bij hersenmist. Zorg er dus voor dat je minimaal zeven uur per nacht slaapt. Zo blijven je hersenen beter in balans. Hier vind je meer informatie over slapen en je telefoon. Kun je niet in slaap komen? Probeer dan eens bananenthee.

Laat je hormonen nakijken

Heb je al langer last van hersenmist, ga dan eens naar de huisarts. De kwaal kan namelijk erger worden bij een traag werkende schildklier, bijnieruitputting of vermoeidheidssyndroom. Er zijn ook kwalen die aan de basis kunnen liggen van hersenmist. Denk aan een burn-out en de ziekte van Lyme.

Heb jij last van hersenmist en wat doe jij ertegen? Deel het hieronder in de reacties!

Dit gastartikel is geschreven door Annemiek Shrestha-van der Krogt van www.floraa.nl.

 

Comments are closed.